Kilisenin iki ayrı ismi bulunmaktadır. Kaynakalrı araştırdığımızda hem Yusuf koç kilisesi hemde Durmuş kadir kilisesi olarak ayrı ayrı geçse bile araştırmalar sonucunda iki yerinde ayrı yer olduğu sonucuna varmaktayız. Kiliseler, Kapadokya’nın en önemli simgeleri arasında yer almaktadır. Yaklaşık 400 adet kiliseyi bünyesinde barındırması, bu topraklarda binlerce yıl yaşayan medeniyetlerin bir özeti olmuştur. Genellikle Roma ve Bizans dönemlerinde inşa edilen bu kiliselere baktığınızda ağırlıklı olarak kayaların işlenmesi ile elde edildiğini görebilirsiniz.
Durmuş Kadir (Yusuf Koç) Kilisesi Özellikleri
Durmuş Kadir Yusuf koç Kilisesi, bölgedeki en eski kiliseler arasında yer almaktadır. 6. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen eser, geçmişte saraylarda da kullanılan bazilika mimarisinin önemli eserlerinden birisidir. Kilisede yer alan oyma detayların zarifliği, ziyaretçilerin ilgisini çekebilmektedir.
Oldukça büyük olan bu kilisenin yalnızca giriş odası dahi bölgedeki pek çok kiliseye göre daha geniştir. Tavanda tonozlu bir yapı bulunmaktadır. Ancak zaman içerisinde yaşanan yoğun yağışlar sonrasında başta mezar odaları olmak üzere yapının pek çok yerinde hasarlar oluşmuştur.
Kilisenin içerisinde yer alan toplam 10 adet mezar bulunmaktadır. Bu mezarların büyüklüklerinin ise; normal mezarlara göre daha büyük olması dikkat çekicidir. Bu durumun, mezara birlikte gömülen eşyalarla ilgili olabileceği tahmin edilmektedir.
Bizans’ın yükseliş döneminde yapılan pek çok kilise gibi Durmuş Kadir Kilisesi son derece yüksek bir şekilde inşa edilmiştir. En yüksek bölümü 11 metreye kadar yükselmektedir.
Durmuş Kadir (Yusuf Koç) Kilisesi’ne Nasıl Gidilir?
Durmuş Kadir Yusuf koç Kilisesi, Göreme’de yer almakta olup ilçe merkezinin güneybatısında kalmaktadır. Kendi aracınız ya da Göreme minibüsleri ile kiliseye ulaşabilirsiniz. Aracınız bulunuyorsa navigasyondan faydalanabilir ve kısa süre içerisinde kiliseye ulaşabilirsiniz.Kilisenin bulunduğu bölge karşıbucak diyede geçmektedir.
Kilisenin korunması için çevresi tellerle çevrilmiştir. Ancak günün önemli bir kısmında kapının açık olduğunu görebilirsiniz. Göreme Açık Hava Müzesinde olduğu gibi mesai saati kavramları bu kilise için geçerli değildir. İçini görüp göremeyeceğiniz biraz da şansınıza kalmıştır. Ancak kilisenin dışını inceleyebilirsiniz. Ayrıca oldukça gösterişli olan bu kilisede, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra yöre halkı da fotoğraf çekinmektedir. Özellikle düğün fotoğraflarında sıklıkla kullanılan bir arka plandır.
https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/nevsehir/kulturenvanteri/durmus-kadr-klses