Göreme El Nazar Kilisesi Tarihi ve Giriş Ücreti
Estetik güzelliği ve doğası ile birlikte gönüllerde taht kuran Kapadokya’da yer alan El Nazar kilisesi yer alan pek çok kiliseden biridir. Kapadokya sınırları içerisinde pek çok farklı özelliklere sahip olan kiliseler bulunmaktadır. Bu kiliseler tarihi dokuları, içerilerinde barındırdıkları sahneleri, mimari yapıları ile birlikte birbirlerinden farklı değerlere sahiptirler. Kapadokya bölgesi içerisinde yer alan yüzlerce kiliseden biri de El Nazar kilisesi’dir. Doğal tarihi güzelliklerden biri bu kilise içerisinde yer alan freskler ile birlikte mutlaka görülmesi gerekli olan kiliseler arasına girmektedir.
Kapadokya’yı gezen kişilerin dikkatini ilk olarak bölgede yer alan kiliseler çekmektedir. Kiliseler pek çok farklı özelliklere sahiptirler. Bu nedenle mutlaka görülmelilerdir. Yüzyıllar öncesinden günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş olan tarihi yapılar son derece önemlidir. Kapadokya bölgesi Hristiyan dini için bir merkez haline gelmesi ile birlikte burada yer alan din adamları ve kiliseler de artış göstermiştir. Ziyaretçiler burada yer alan kiliseleri gezerken büyülenmelerine engel olamamaktadırlar. Geçmiş zamanlarda bu bölgede yaşamakta olan ilk Hristiyanların inşa etmiş oldukları kiliseleri gezmek için ilk seçenek El Nazar Kilisesi olmaktadır.
El Nazar Kilisesi özellikleri itibariyle mutlaka görülmesi gerekli olan kiliseler içerisinde yer almaktadır. Göreme Müze yolunun yaklaşık olarak 800 metre uzağında yer alan bu yerin sağ tarafında El Nazar kilisesi bulunmaktadır. El Nazar Kilisesi, Vadisi içerisinde yer almaktadır. Kapadokya’nın her yerinde görülebilen peribacalarının içerisine oyulmuş bir haldedir. T planlı bir kilisedir. Haç kolları ise beşik tonozlu şeklindedir. Kilisesi’nin zemini tahrip olmuştur. Ancak son yıllara bakıldığında da büyük bir onarımdan geçmiştir. Onarımın ardından kilise ziyaretçilerine açılmıştır. Sürekli olarak onarımdan geçen bu kilisenin tam olarak Kilise tarihi hakkında net bir bilgi elde edilememiştir. Kilisenin 10.yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir.
El Nazar Kilisesi freskleri bakımından son derece önemli bir yere sahip olmaktadır. İçerisinde Müjde, Ziyaret, Doğum, Üç Müneccimin Tapınması, Mısır’a Kaçış, İsa’nın Mabede Takdimi, Elizabeth’in Takip Edilişi, Vaftiz, Lazarus’un Diriltilmesi, Başkalaşım, Kudüs’e Giriş gibi pek çok farklı fresk yer almaktadır. İsa Çarmıhta, İsa’nın Cehenneme İnişi, İsa’nın Göğe Çıkışı gibi birbirlerinden farklı freskler görebilmek mümkündür. Burada aynı zamanda madalyonlar içerisinde azizler bulunmaktadır. Sahip olduğu benzersiz freskleri nedeni ile mutlaka görülmesi gerekli olan kiliseler içerisinde yerini almaktadır.
Onarılmış hali ile birlikte El Nazar kilisesi Göreme’ye yürüyüş mesafesindedir. Yaz ayları içerisinde ziyaretçiler bu kiliseye doğru yapacakları bir yürüyüş ile birlikte ufak bir gezi yapabilmektedir. Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde yer alan kiliseye varmadan önce de pek çok farklı tarihi yapı ve muhteşem doğa kişileri karşılamaktadır.
Ziyaretçiler yaz ve kış aylarında farklı ziyaret saatleri içerisinde kiliseyi gezip görebilmektedirler. El Nazar Kilisesi sahip olduğu özellikleri ve tarihi dokusu ile birlikte insanların dikkatlerini kendisine çekmeyi başarmaktadır. Açık hava müzesi ziyaretçileri tarafından gezilmeden es geçilmemektedir. Her yıl yüzlerce ziyaretçiye kapılarını aralamaktadır. Kişiler bu kiliseye ulaşabilmek için Göreme istikametinde giderken sol tarafa yönelmeli ve tabelaları takip etmelidir. Bu şekilde yürüyerek kiliseye ulaşılabilmektedir.
El Nazar Kilisesi mimarisi ile dikkatleri üzerine çekmekte ve önemli bir yere sahip olmaktadır. Ziyaretçiler kilise içerisinde yer alan benzersiz freskleri gördüklerinde büyülenmektedirler. Kilisesi restore edildikten sonra Unesco Kültür Mirasi Listesi içerisinde yerini almaya devam etmiştir. Kilisenin iç tarafı iki farklı sanatkar tarafından çizilmiştir. Freskler son derece önemli bir yere sahiptir. Kilisede yer alan madalyonlar içerisinde bazı azizler bulunmaktadır. Kilisenin diğer kısımlarında, tavanda ve duvarlarda ise bazı dini hikayelere yer verilmiştir. İsa’nın hayatına ilişkin sahneleri buralarda görebilmek mümkündür. El Nazar Kilisesi giriş saatleri yaz ve kış ayları için değişebilmektedir. Ziyaretçiler giriş saatleri içerisinde ziyaretlerini gerçekleştirebilmektedirler.
Kapadokya denildiğinde akla ilk olarak kiliseler gelmektedir. Kiliseler ile bezeli olan Kapadokya bölgesinde birbirinden farklı özelliklere ve tarihi dokulara sahip olan kiliseler bulabilmek mümkündür. Peribacalarının güzellikleri kadar kiliselerin tarihsellikleri ve çoklukları da dikkat çekicidir. Kısıtlı süreye sahip olmayan gezginler burada yer alan önemli kiliseleri gezmeleri önerilmektedir. Kapadokya Kiliseleri kategorimizden bütün kiliselerinin detaylı açıklamalarını bulabilirsiniz.
Kapadokya sınırları içerisinde yer alan ve mutlaka görülmesi gerekli olan kiliselerden biridir. Sivrihisar Köyü içerisinde yer almaktadır. Kapadokya içerisinde merkezi kiliselerden biridir. Kolaylıkla gezilebilecek bir alan içerisinde bulunmaktadır. Üç kollu haç planlı bir kilisedir. Çatısı ayaktadır ve bu özelliği ile çevredeki diğer kiliselerden ayrılmaktadır. Dış duvarlar ve kubbe ayaktadır. Ancak tonozların büyük bir kısmı yıkık haldedir. Burasının bir mezar kilisesi olduğu tahmin edilmektedir. Kilise yanında yer alan su kaynakları burasının bir dini bir merkez olduğuna yönelik olarak söylemleri arttırmıştır.
Kapadokya beldesi içerisinde hem en eski hem de en görkemli olan kiliseler içerisinde yer almaktadır. Tahminen tarihi 964 yılına dayanmaktadır. Kilisenin ön kısmı çökmüş durumdadır. Bunun nedeni ise erozyondur. Kilisenin giriş kısmı kaya içerisinde oyulmuş bir haldedir. Arka tarafında Yahya’ya adanmış olan üçlü bir bazilika bulunmaktadır.
Vaftizci Yahya Kilisesi Çavuşin Köyü içerisinde yer almaktadır. Hz. İsa’nın vaftizini yapmış olduğu için oldukça önemli bir kişiliktir. Yahya’nın öldürülmesine sebep olan Salome’nin dansı bu kilisenin duvarlarında resmedilmektedir. Bunların yanında Bizans Dönemi zamanında Aziz Hieron’un da emanetleri bu kilisede bulunmaktadır. Kilisenin ön tarafında kırmızı renge sahip olan freskler ilk olarak göze çarpmaktadır. Demir merdivenlere sahip olan bu kilise hem yapısı hem de içerisinde yer alan freskleri ile son derece dikkat çekici bir yapıya sahiptir.
Ihlara Vadisi içerisinde yer alan bu kilise iki adet bölüme sahiptir. Kilise içerisinde yer alan ikonalar günümüzde hala yapılarını korumaktadırlar. Kilisenin üzeri beşik tonozla örtülü bir durumdadır. Kuzey tarafında bulunan duvarların içerisinde keşiş mezarları bulunmaktadır.
Yılanlı Kilise adını içerisinde yer alan fresklerinden almaktadır. Bu fresklerde yer alan dört adet kadın dört farklı günah işlemektedir ve işledikleri günahlar nedeni ile yılanlar tarafından cezalandırılmakta, ısırılmaktadır. Yılanlı Kilise oldukça ilginç sahnelere yer vermesi nedeni ile kilise diğer kiliseler içerisinde farklı bir yere sahip olmaktadır. Duvarda yer alan kiliseler günümüze kadar bozulmadan gelmeyi başarmıştır.
El Nazar Kilisesi bölgedeki pek çok kilise gibi ücretli olarak gezilmektedir. Giriş ücretleri her yıl değişiklik göstermektedir. Ancak El Nazar Kilisesi’ne müze kartınız ile ücretsiz şekilde giriş yapmanız mümkündür eğer bir müze kartınız bulunmuyor ise Kapadokya’da bulunan müzelerin hemen hepsinden müze kart başvurusu yapmanız mümkündür. Ekstra olarak İş Bankasına ait Maksimum Kart müşterilerine bir ay boyunca ücretsiz müze kart vermektedir.
Kolonlu Kilise, Kapadokya’da karşılaşabileceğiniz en ilginç kiliselerden birisidir. Dışarıdan baktığınızda sıradan bir mağara Kilisesi olarak görülmektedir. ancak içine girdiğinizde muhteşem bir mimari ile karşılaşacaksınız. Kolonlu Kilisenin geçmişine baktığımızda yapılan araştırmalar önemli törenlerin düzenlenmesi için kullanıldığını göstermektedir.
Bazilika mimarisini son derece başarılı bir şekilde yansıtmış olan kilisenin içine girdiğinizde neftlerin sütunlarla birbirinden ayrıldığını görebilirsiniz. Ayrıca kilisenin koridorları bulunmaktadır. Kilisenin oldukça başarılı bir şekilde ışık alması ise dikkat çekicidir.
Roma döneminden kaldığı düşünülen bu kilise bölgede Müslümanlığın yayılması ile birlikte güvercinlik olarak kullanılmaya başlamıştır.
https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/nevsehir/kulturenvanteri/el-nazar-klses