Kapadokya Göreme Zemi Vadisi Giriş Nerde Yol Tarifi
Tarihin ve doğanın birleştiği mükemmel bir parkur olan Göreme Zemi vadisi en uzun parkurlarından biridir. Trekking seven ve yürüyüş yapmaktan son derece hoşlanan kişiler burada kendilerini bambaşka bir atmosfer içerisinde bulmaktadırlar. Burayı ziyaret edenler en ilginç yürüyüş deneyimlerinden birini yaşamaktadır.
Vadinin yürüyüş hattında kişilerin zorlanmadan ilerleyebilecekleri bir rota da bulunmaktadır. Daha yumuşak bir eğimle gelen Nevşehir Ürgüp yolu üzerinde yer alan Kermir Tepesi’nin bulunduğu Babacık giriş noktası kişilerin çok daha rahat bir şekilde yürüyüş yapmalarına yardımcı olmaktadır. Burada kişiler Zemi Vadisi 5600 mt yazılı bir tabela ile karşılaşmaktadır. Giriş kısmında yer alan hediyelik eşya dükkanlarından da yöresel eşyalar, hediyeler alabilmek mümkün olabilmektedir.
İkinci rota ise önerilen rotanın tam tersi istikamette olan rotadır. İlk rota takip edildiğinde doğrudan vadi içerisine inilmektedir. Yol civarında da diğer vadilerin geçiş noktaları görülebilmektedir. Zorlanılan iniş noktaları sadece vadiye girildiğinde ve vadi içerisinde karşılaşılacak küçük eğimlerde bulunulmaktadır. Bu noktada kişilerin dereden dahi atlamaları gerekecektir. Macera sevenler için son derece keyifli bir yolculuk olacaktır. Yolun çoğu dik kayalıklar arasında ilerliyor olsa da patika yolu takip edildiğinde vadi çıkışına varabilmek son derece kolay olmaktadır. Göreme Zemi vadisi gezisi macera dolu olması nedeni ile oldukça keyif verici bir aktiviteye dönüşmektedir. Trekking severler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir.
Zemi vadisi yürüyüşü yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir. Mevsime bağlı olarak kişiler kuşların cıvıltıları, kelebekler ve arıların eşliğinde yürüyüşler yapabilmektedir. Vadinin en görülmeye değer olan mevsimi sonbahar mevsimidir. Bu mevsimde vadinin içerisinde büyük bir renk cümbüşü ile karşılaşılmaktadır. En hoş renklerin bir arada görüldüğü bu mevsimde vadi içerisi son derece muazzam bir manzaraya sahip olmaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında da Zemi Vadisi son derece doğal güzelliklere sahip olabilmektedir. Sadece akarsu kaynakları bakımından değil, kır çiçekleri, kayısı, ayva, dut, erik gibi ağaçlar bakımından da oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Buraya gelenler birçok ağaçla kaplı olan vadi içerisinde sessizlik, dinginlikle günlük yaşam streslerinden uzak kalabilmektedirler. İnsanı dinlendiren, huzur veren doğası ile birlikte Zemi Vadisi son derece önemli ve ziyaret edilmesi gerekli olan vadiler içerisinde yer almaktadır.
Göreme Zemi Vadisi Kapadokya Youtube İzle
Zemi vadisi youtube sayfamızdan 4K görüntü kalitesi ile izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=BZEWFOtMXyw&t=14s
Göreme Zemi Vadisi doğal güzellikler bakımından son derece zengin bir yapıya sahiptir. İçerisinde yer alan pek çok farklı ağaç türü, yeşillikler, çiçekler ve akarsular görünen zenginliğin bir kısmıdır. Son derece görülmeye değer olan bu alan yürüyüş severler için en güzel bir yürüyüş parkurudur aslında. Oldukça uzun bir parkura sahip olması nedeni ile pek çok doğa sporcusu tarafından tercih edilmekte olan bir alandır. Eşsiz doğası ve rotası ile birlikte insanları büyülemekte, her yıl binlerce ziyaretçi kabul etmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin son derece ilgisini çekmektedir.
Göreme Zemi vadisi sadece doğası ile değil, aynı zamanda sahip olduğu eşsiz tarihi izleri nedeni ile de görülmeye değer bir vadi olarak Kapadokya sınırları içerisinde konumlanmaktadır. Vadi girişi içerisinde yer alan etkileyici peribacası oluşumları, tünelleri, Roma mezarları eski medeniyetlerden izler taşımaktadır. Göreme Zemi Vadisi tarihi izleri ile birlikte ziyaretçileri için son derece davetkardır. Vadi içerisinde yer alan artık kullanılmayan güvercinlikler, kiliseler kişilerin ziyaretlerine açık bir şekilde beklemektedir.
Birkaç sarp kayalık dışında genel olarak düz olan ve tıraşlanmış gibi görünmekte olan kayalar geçildikten sonra vadi içerisinde gizli kalmış 4 adet kilise görülebilmektedir. Bu kiliseler; Saklı Kilise, Sarnıç Kilise, Görkündere Kilisesi, El-Nazar Kilisesi’dir. Görkündere ve El-Nazar Kiliseleri vadi bitiminde görülecek olan kiliselerdir. Bu kiliselerin bulundukları konumlar vadi başlangıcında haritalar üzerinde gösterilmektedir. Bu haritalar takip edilerek kiliselere erişilebilmektedir. Görkündere Kilisesi yolunda kişiler taş minareler gibi yükselmekte olan peribacaları ile karşılaşacaktır. Muhteşem bir vadi manzarası da bu patika yol üzerinde kişileri karşılayacaktır.
Sarnıç Kilisesi 11.yüzyıla tarihlenmektedir. Kilise o dönemlerde sarnıç olarak kullanılmıştır. Su altında kalan freskleri ise zarar görmüştür. Su üzerinde kalanları ise hala renklerini korumakta ve görülmeye değerdir. Saklı Kilise ise çok sarp bir kaya üzerinde konumlanmaktadır. Yıkıldığından dolayı kendisini pek belli etmeden durmaktadır. 1957 yılında keşfedilmiştir. Hem zor hem de geç bulunmuş olması nedeni ile Saklı Kilise olarak anılmıştır. Bu kilise Göreme Açık Hava Müzesi yolu üzerinde sağda kalmaktadır. 3 apsisli olarak inşa edilmiş ve diğer kiliseler gibi 11.yüzyıla tarihlenmektedir. Mezopotamya kiliselerinin mimari ile eş değer bir mimari de inşa edilmiştir.
Kilisenin düz tavanı kabartma olarak yapılmıştır ve haçlarla geometrik şekillerle süslenmiştir. Fresklerde de en çok turuncu ve krem renkleri kullanılmıştır. Günümüze kadar korunaklı bir şekilde gelebilmiş olan freskler üzerinde İncil hikayeler ve tanıdık aziz tasvirleri bulunmaktadır. Bunların yanında Veronica’nın Mendili sahnesi de yer almaktadır. Bu freskler son derece görülmeye değerdir. Göreme Zemi Vadisi yapılacaklar listesi içerisinde yer alan kiliseleri ziyaret etmek başta gelmektedir.
El Nazar Kilisesi ise Göreme Açık Hava Müzesi girişinden 800 metre sonrasına konumlanmaktadır. Kilise bir peribacası içerisinde oyulmuş haldedir. Bu peribacası konik şekle sahiptir. Tıpkı dev bir diş gibi görünmektedir. T planlı olarak tasarlanmış olan ve haç kolları beşik tonozlu olarak inşa edilmiş olan bir kilisedir. Kilisenin doğu tarafında mezarlık bulunmaktadır. Zemin ve apsisin büyük bir kısmı sonradan onarılmıştır. Restorasyon sonrasında bu kilise Unesco Dünya Kültür Mirasları Listesi içerisine girmiştir. Bu kilisenin yapılış tarihi 10.yüzyıl olarak görülse de bu tarih tam olarak netlik kazanabilmiş değildir.
Kilisenin sahip olduğu freskler iki sanatçı tarafından arkaik tarzda boyanmıştır. Tüm Kapadokya kiliselerinin fresklerinde olduğu gibi madalyonun içerisinde aziz portreleri bulunmaktadır. Dini hikayeler ve Hz. İsa’yı anlatan sahneler bulunmaktadır.
Göreme Zemi Vadisi nerede sorusu muhteşem manzaraya sahip olan bu vadiyi ziyaret etmek isteyenler tarafından merak edilmektedir. Vadi Nevşehir iline bağlı olan Uçhisar beldesinde yer almaktadır. Bu beldeye tam olarak 2700 m uzaklıkta bulunmaktadır. Zemi vadisinin en iyi tarifi Nevşehir Ürgüp yolu üzerinden Uçhisarı geçtikten sonra ürgüp tarafına doğru bir bölgededir. Göreme doğusunda konumlanmaktadır. Kuzey ve güney eksenlerinde Göreme Açık Hava Müzesi’ne doğru uzanmaktadır. Zemi Vadisi haritasındaki rotalardan ilerlendiğinde de kiliselere ve vadi başlangıçlarına ulaşabilmek mümkün olacaktır.
Göreme Zemi Vadisi yol tarifi ziyaret gerçekleştirmek isteyenler tarafından merak edilmektedir. Vadi yakınlarında başka tarihi dokulara ziyaretler gerçekleştirmek isteyen kişiler yol tarifine göre yolculuk planlaması yapmaktadır. Göreme Zemi Vadisi Nevşehir – Ürgüp yolundan GöremOrtahisar yoluna kadar uzanabilmektedir. Göreme Zemi Vadisi’ne Ürgüp- Nevşehir yolu üzerinden ulaşabilmek mümkün olmaktadır. 10 km sonra vadiye girilebilmektedir. Bu mevki Zemi Vadisi tabelası rahatlıkla görülebilecektir. Bu kısımdan doğrudan vadi içerisine girilebilmektedir.
Farklı bir şekilde sol üstten devam edilerek traktör yolu takip edilerek ilerlendiğinde sağa dönen yoldan da vadi içerisine girilebilecektir. Bu rota takip edilerek vadi içerisine girildiğinde kişiler içilebilir su kaynağı da bulabileceklerdir. Aynı zamanda sıklıkla dikilmiş olan meyve ağaçları da bulunmaktadır. Mevsimine göre erik, dut, kiraz, armut, kayısı ve vişne ağaçları bulunmaktadır. Kapadokya vadileri kategorimizden bütün vadileri takip edebilirsiniz.
Zemi Vadisi giriş ücreti yoktur. Vadi içinde geniş yürüş alanı olarak ücretli değildir.
Zemi Vadisine giriş yaparken herhangi bir ödeme yapmazsınız. Vadi girişi ücretsizdir. Parkurda bir bilete ihtiyacınız olmadan gezebilirsiniz. Ancak bölgede yer alan kiliseleri görmek istiyorsanız önemli bir kısmının ücretli olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Ücretler ise genellikle semboliktir. Ayrıca bir müze kartınız bulunuyorsa kiliselere ücretsiz şekilde giriş yapabilirsiniz.
Zemi Vadisi bölgedeki en uzun yürüyüş parkurlarından birisidir. Yaklaşık 5.600 metrelik bir parkura sahiptir. Vadinin başlangıcında çeşitli tezgahların kurulduğunu görebilirsiniz. Buradaki küçük tezgahlar hediyelik eşya alabilmek için ideal yerlerdir. Fiyatların da merkeze göre daha uygun olduğunu görebilirsiniz.
Parkurun devamında genellikle kolay bir rota sizi bekliyor olsa dahi yer yer ufak eğimlerle karşılaşabilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmemiz gereken kısa yolu tercih etmek yerine patika yoldan çıkmamaktır. Parkurun tamamını bitirmek isterseniz yaklaşık 2-2,5 saat sürecektir. Parkur boyunca arılar ve kelebekler size eşlik edebilir. Modern yaşantının stresinden arınmak için keyifli zamanlar geçirmenizi sağlayacak bir vadidir. Ayrıca vadi boyunca karşınıza çeşitli kiliseler çıkacaktır.