Nevşehir Gezilecek yerleri Nerelere gidilir Genel Bilgiler
Nevşehir gezisi yapmak isteyenler tarafından gezilebilecek en güzel yerler Kapadokya bölgesi içerisinde yer almaktadır. Kişiler detaylı bir gezi yapabilmek için profesyonel rehberlerin eşlik ettiği turlardan yararlanabilmektedirler. Nevşehir gezi rehberi ile birlikte yapılan gezilerde rehberlerden detaylı bilgiler edinebilmek mümkün olmaktadır.
Adı Kapadokya ile tamamen özdeşleşmiş olan Nevşehir gezilecek yerler bakımından son derece zengindir. Kapadokya Nevşehir, doğuda Kayseri, batıda Aksaray ve Niğde şehirlerini kapsamaktadır. İlin doğusunda da Yozgat yer almaktadır. Nevşehir eşsiz bir coğrafyaya sahiptir. Bu nedenle hem ülkemiz için hem de dünya genelinde son derece önemli bir yere sahiptir. Önemli tarihi dokulara sahip olması ve pek çok yapısı ile tarihe hizmet etmesi nedeni ile son derece değerlidir.
60 milyon yıl öncesinde Nevşehir’in eşsiz coğrafi yapısı Erciyes ve Hasan Dağı gibi sönmüş yanardağların kül lavlarından oluşmuştur. Bu katmanlar platoları oluşturmuştur. Şimdilerde katmanların oluşturduğu bu platoda sekiz ilçe bulunmaktadır. Ancak en çok bilinenleri eşsiz vadileri, peribacaları ve tarihi alanları ile Göreme, Ürgüp, Avanos üçgenidir. Bu üç ilçe diğerleri içerisinde en çok ziyaret edilen ilçelerdir.
Nevşehir Osmanlı döneminde adı Muşkara olan orta büyüklükte bir köy olarak geçmekte idi. 18.yüzyıla gelindiğinde Nevşehirli olan Damat İbrahim Paşa’nın memleketine yaptığı yatırımlara nedeni ile şimdiki ismini almıştır. Yeni şehir anlamına gelse de tarihi bakımından çok eskilere dayanan bir şehirdir. Pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle peribacalarının gölgesinde kalan Nevşehir görülecek yerler bakımından son derece zengindir.
Tarih ve doğa bu şehirde iç içe geçmiştir. Her bir adımında görülmesi gerekli olan önemli bir yer, oluşum bulunmaktadır. Bu nedenle büyülü bir atmosfere sahiptir. Türkiye’de bir il olmaktan öte daha ötelere, dünyada eşsiz bir turistik alan olma mertebesine erişmiş bir şehirdir. Her bir adımında gezilecek yere sahip olan bu şehirde görülen her şeyin bir hikayesi, tarihi, büyük değeri bulunmaktadır. Şehir tamamen efsanelerle, hikayelerle donatılmış bir haldedir. Kapadokya’da gezilecek yerler bu nedenle hiçbir şekilde son bulmamaktadır.
Nevşehir Kasabası Nerede, Nevşehir’e Nasıl Gidilir
Nevşehir turistik yerler bakımından zengin bir şehirdir. Bu turistik gezilerin pek çoğu Göreme kasabasında yapılmaktadır. Göreme için her zaman “görmeden ölme” denilmektedir. En şiirsel ve en ürküten vadiler burada yer almaktadır. Kayadan oyma evler bulunmaktadır, muhteşem otel ve restoranları ile birlikte mutlaka ziyaret edilmesi gerekli bir kasabadır. Göreme aynı zamanda civarda bulunan pek çok yere de oldukça yakındır.
Nevşehir merkeze tam olarak 13 km mesafede bulunan bu müze UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır. Ancak bir dönem ahır olarak kullanılmıştır. Kapadokya bölgesinin en muhteşem oluşumlarından biridir. Nevşehir’in neyi meşhur diye soranlar için gösterebilecek bir alan olmaktadır. Kapadokya bölgesinin en muhteşem oluşumlarından biridir. Milattan sonra 4 ve 13.yüzyıllarda manastır hayatı yaşanmıştır. Açık Hava Müzesi içerisinde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Şapeli, Aziz Basil Şapeli, Karanlık Kilise, Yılanlı Kilise, Tokalı Kilise gibi çok çeşitli kiliseler bulunmaktadır. Karanlık Kilise ise kişilerin mutlaka görmesi gerekli olan kiliseler içerisinde yer almaktadır.
Tarihin ve doğanın birçok medeniyetin hikayesinin atmosferi ile adım adım işlenmiş haldedir. Manevi dünyalar arasında gezintiye çıkmak isteyenler için de eşsiz bir mekan bulunmaktadır. Hacı Bektaş Veli Türklerin birleşmesi ve geleneksel yaşam tarzlarının İslam inancına uyması için yoğun çaba göstermiş olan kişidir. Bu maksatla Sulucakarahöyük denilen bir yere okul kurmuş ve öğrenci eğitmiştir. Bektaşi felsefesinin kurucusu hoşgörü ve güzel ahlakın insanca yaşamanın önemine değinmektedir. Bu nedenle oldukça önemli bir türbedir. Mutlaka gezilmesi gereken mekanlar içerisinde bulunmaktadır.
Nevşehir Ihlara Vadisi de mutlaka gezilmesi gereken bölgeler içerisinde yer almaktadır. Kapadokya sınırları içerisinde yer alan Ihlara Vadisi 15 km uzunluktadır. 100 metreye varan derinliğiyle kendini dış dünyadan saklayan bir güzelliktir. Çok eski dönemlerde Hasan Dağı aktif bir volkan iken oluşmuştur. Yanardağdan püsküren lavlar soğumuş ve farklı bir kayaç türüne dönüştürülmüştür. İlerleyen zamanlarda oluşan çökmeler ve Melendiz Çayı ile birlikte vadi günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. İlk Hristiyanların inzivaya çekildikleri vadidir. Bu nedenle içerisinde 105 adet dini yapı bulunmaktadır. Yer alan kiliseler kayalara oyulmuş haldedir. Günümüze dini yapıların yalnızca 14 tanesi gelebilmiştir. 2 katlı ya da 3 katlı olacak şekilde kiliseler oyulmuştur.
Nevşehir ilinde gezilecek yerler bir hayli fazladır. Bu nedenle Nevşehir gezilecek yerlerin haritası kişilerin plan yapmasında yardımcı olabilecektir. Yeraltı şehirleri de il içerisinde gezilebilecek yerlerdendir. Eski medeniyetler konusunda meraklı olan kişiler yeraltı şehirlerinin tarihleri ile büyülenebilecektir. Mutlaka ziyaret edilmesi gerekli olan yeraltı şehirleri içerisinde Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak, Özlüce, Tatların ve Mazı yeraltı şehirleri başı çekmektedir. Mutlaka ziyaret edilmesi gerekli olan yeraltı şehirleri bunlardır.
Her birinin kendisine özgü özellikleri ve tarihi dokusu bulunmaktadır. Tüf kayaların oyulması ile birlikte derinliklere kadar bu şehirler o dönemlerde sıklıkla meydana gelen saldırıların sonucunda korunabilmek amacı ile yerel halk tarafından yapılmıştır. Yeraltı şehirleri Kapadokya bölgesi içerisinde en gizemli yapılardır. Nasıl yapıldıkları ve burada yaşayan insanların aylarca hiç çıkmadan nasıl yaşadıkları büyük merak konusudur. Neden yapıldıkları ve buradaki insanların nasıl yaşadıkları konusunda henüz net bir bilgi yoktur.
- Derinkuyu Yeraltı Şehri
- Kaymaklı Yeraltı Şehri
- Özkonak Yeraltı Şehri
- Mazı Yeraltı Şehri
- Tatlarin Yeraltı Şehri
- Sivasa Gökçetoprak Yeraltı Şehri
- Özlüce Yeraltı Şehri
Kapadokya denildiğinde akla ilk olarak peribacaları gelmektedir. Peribacaları içerisinde en ünlü olan Üç Güzeller Ürgüp yolu üzerinde yer alan seyir tepesinden rahatlıkla izlenebilmektedir. Derin vadilerde üzerleri şapkalı bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Üst katmanların aşınmaya dayanacak kadar sert olması nedeni ile peribacaları şapkalı bir görünüm elde etmişlerdir. Birbirinden farklı görünümleri ile kişilere görsel bir şölen sunmaktadırlar. Peribacalarının renkleri ise kızıl ya da grimsi olabilmektedir. Hem yaz hem de kış mevsimlerinde ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır. Her yıl bölgeye 2 milyon turist akın etmektedir. Bu manzara en iyi şekilde Ürgüp’ten görüntülenebilmektedir.
Kapadokya bölgesini büyülü kılan bir diğer unsur ise vadilerdir. Vadiler birbirlerinden farklı özelliklere sahiptirler. Nevşehir gezilecek yerler arasında vadiler en ideal yürüyüş ve tarih gezisi alanlarıdır. Her birinde tarihi yapılar ve muhteşem doğa ile iç içe olabilmek mümkündür. Vadileri yürüyerek dolaşabilmek mümkündür. Vadileri balonla, ATV ve bisiklet turları ile birlikte gezebilmek mümkündür. Peribacalarını en iyi şekilde vadilerde izleyebilmek mümkündür. Güllüdere Vadisi yürüyerek gezilebilecek olan vadiler içerisinde yer almaktadır. Güvercinlik Vadisi, Kılıçlar Vadisi, Aşk Vadisi Kapadokya sınırları içerisinde görülebilecek en muhteşem vadiler arasında yer almaktadır.
Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne yakın bir yerde konumlanmış olan Soğanlı Vadisi de Roma ve Bizans dönemlerinde dini bir merkez olarak kullanılmış olan önemli vadiler içerisindedir. Devrent Vadisi de mutlaka görülmesi gerekli olan vadilerdendir. Deveyi andıran peribacası ile akıllara kazınmış bir vadidir. Ürgüp gezilecek yerler içerisinde yer alan Gomeda Vadisi de küçük bir Ihlara Vadisi gibidir. Kapadokya içerisinde yer alan pek çok vadi sahip oldukları değerli yapılar ve muhteşem manzaralar ile birlikte mutlaka gezilmeli ve görülmelidir.
Kapadokya Vadileri Listesi
- Aşk Vadisi
- Paşabağ Rahipler Vadisi
- Kızıl Çukur Vadisi – Kırmızı Vadi Gül Vadisi
- Güvercinlik Vadisi
- Ihlara Vadisi
- Devrent Vadisi
- Zelve Vadisi
- Meskendir Vadisi
- Bozdağ Vadisi
- Güllüdere Vadisi
- Kılıçlar Vadisi
- Gomeda Vadisi
- Gülşehir Açık Sarayı
- Soğanlı Vadisi
- Zemi Vadisi
Nevşehir Gezilecek Yerler Haritası
- Nevşehir Gezilecek Müzeler Ve Kiliseler
- 1- Göreme Açık Hava Müzesi
- 2- Açık Saray Müzesi
- 3- Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi
- Nevşehir Gezilecek Yeraltı Şehirleri
- 1- Derinkuyu Yeraltı Şehri
- 2- Mazı Yeraltı Şehri
- 3- Kaymaklı Yer Altı Şehri
- 4- Özlüce Yeraltı Şehri
- 5- Tatlarin Yeralti Sehri
- 6- Gökçetoprak
- 7- Özkonak Yeraltı Şehri
- Nevşehir Gezilecek Vadiler
- 1- Güvercinlik Vadisi
- 2- Zelve Vadisi
- 3- Zemi vadisi
- 4- Kılıçlar Vadisi
- 5- Meskendir Vadisi
- 6- Kızılçukur Vadisi
- 7- Gül vadisi
- 8- Aşıklar Vadisi
- 9- Paşabağları Müze ve Örenyeri
- 10- Devrent Vadisi
- 11- Üç Güzeller
- 12- Gomeda Vadisi
- 13- Soğanlı
- 14- Ihlara Vadisi
Nevşehir, ilçelerini dahil ettiğimizde oldukça fazla gezilecek yere sahip olan bir ilçedir. Bu nedenle gezinizi planlarken ne kadar zamanınız olduğunu göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Eğer yalnızca birkaç gününüz varsa turlara katılmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede bölgedeki gezilip görülecek yerlerin en önemlilerini ziyaret etmiş olursunuz.
Kapadokya’da 1 haftadan fazla zamanınız bulunuyorsa gezilecek yerleri bölgelere ayırmayı düşünebilirsiniz. Göreme, Ürgüp ve Avanos için ikişer gün ayırabilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan müzeleri gezdikten sonra vadileri ziyaret edebilir ve bölgenin önemli etkinliklerine katılabilirsiniz.
Kapadokya’ya gelen turistler genellikle Kapadokya Havalimanı’nı kullanır. Böylece yalnızca yarım saat içerisinde konaklayacağınız yere ulaşmanız mümkündür. Ancak Kapadokya’ya özel aracınızla gidecekseniz hangi şehirden geleceğinize bağlı olarak Kayseri, Sivas, Niğde gibi şehirlerden geçebilirsiniz.
· Peribacaları, Kapadokya’nın simgesi haline gelmiştir. Eğer yeterince zamanınız bulunmuyorsa Ürgüp ya da Göreme’deki peribacalarını görebilirsiniz.
· Farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için yeraltı şehirleri mutlaka görülmelidir. Nevşehir’de çok sayıda yer altı şehri bulunur. Eğer zamanınızın bulunuyorsa hepsi tek tek gezmeye değerdir. Ancak bir seçim yapacaksanız bölgedeki en büyük yer altı şehri olan Derinkuyu Yer altı şehrini gezebilirsiniz.
· Göreme Açık Hava Müzesi, bölgedeki en önemli yapıları bünyesinde toplamaktadır. Bizans ve Roma dönemine ait başarılı eserlere yer veren müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
· Kapadokya gezisi, farklı deneyimler yaşayabileceğiniz bir fırsat olabilir. ATV, at, deve ya da balon turlarına katılmayı düşünebilirsiniz.
· Nevşehir denildiğinde ilk akla gelen peribacalarıdır. Peribacalarını ziyaret edebilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Ayrıca bölgedeki hediyelik eşya dükkanlarından minyatür peribacaları da satın alabilirsiniz.
· Özellikle Avanos bölgesinde çanak ve seramikler meşhurdur. El yapımı üretim yapan atölyeleri gezebilir ve dilerseniz siz de üretim sürecine katılabilirsiniz.
· Nevşehir’de üzüm yetiştiriciliği oldukça meşhurdur. Bölgedeki bağların bir kısmı turistlerin ziyaretine açıktır. Bu bağların çevresinde üzümden üretilen hediyelikler satılabilir. Ayrıca Nevşehir şarap mahzenleri açısından da zengindir. Bu şarapların tadına bakabilir ve dilerseniz hediyelik olarak da alabilirsiniz.
Nevşehir, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan bölgelerden birisidir. Bu nedenle yöresel tatlıları da genellikle eskilere dayanır.
· Dolaz, ilk bakışta helvayı andıran bir lezzettir. Genellikle doğal ürünler kullanılarak hazırlanır. Üzerine pekmez dökerek servis edilir.
· Bulamaç, pekmez, su, un ve tereyağı kullanılarak hazırlanan bir üründür. Pudinge göre daha sıvı bir yapıya sahiptir.
· Kapadokya’da bulunan üzüm bağları nedeniyle tatlıların büyük bölümünde pekmez yer alır. Kayısı yahnisi de bunlardan birisidir.
· Aside, tereyağı, un ve pekmez ile yapılan bir tatlıdır. Restoranlarda sıklıkla ikram olarak verilir.
· Zerde tatlısı farklı lezzetleri deneyimlemeyi sevenlere hitap eden tatlılardan birisidir. İçerisinde zerdenin yanı sıra safran, gül suyu, pirinç gibi malzemeler bulunur.