en
en

Gaziemir Yeraltı Şehri

Gaziemir Yeraltı Şehri
1.250

Gaziemir yeraltı şehri Kapadokya bölgesi içerisinde meşhur olan yeraltı şehirlerinden biridir. Kapadokya bölgesi sadece peribacaları, balonları ve tarihi dokulara sahip olan mekanları ile ünlü değildir, aynı zamanda toprağın altına işlenmiş olan yeraltı şehirleri ile de oldukça ünlü bir bölgedir. Kim için neye karşı olarak yapıldığı netlik kazanmasa da bu konuda çeşitli teoriler, tahminler bulunmaktadır. Genel kanı o dönemlerde sürekli olarak yaşanılmakta olan istilalardan ve saldırılardan korunabilmek amacı ile halk tarafından yapıldıklarıdır. Gaziemir yeraltı şehri Kapadokya yeraltı şehirleri birbirlerinden farklı özellikler barındırmaktadırlar. Bu nedenle her bir yeraltı şehir kendisine özgü özellikleri ile oldukça önemli bir yere sahiptir.

Aksaray Gaziemir Yeraltı Şehri Kervansaray Tarihi Gezilecek yerleri, Konumu Yol Tarifi

Her bir yeraltı şehri koruyucu, barındırıcı özelliklere sahiptir. Belirli süreler boyunca insanların ihtiyaçlarını görebilmesi amacı ile inşa edilmişlerdir. Yeraltı şehirlerinin yalnızca Kapadokya bölgesi içinde var olan jeolojik oluşumları da dünyanın herhangi bir yerinde eşine benzerine rastlanabilecek türde değildir. Bu nedenlerden ötürü Kapadokya bölgesi son derece zengin ve özel bir bölgedir. 25 kilometrekarelik bir bölge olan Kapadokya bölgesi üzerinde 200’den fazla yeraltı şehri olduğu biliniyor. Ancak bu yeraltı şehirlerinden sadece 36 tanesi bilinmektedir.

Aksaray Gaziemir Yeraltı Şehri Kervansaray Özellikleri

Aksaray Gaziemir Köyü yeraltı şehri 2006 yılı sonlarına doğru tesadüf eseri olarak keşfedilmiş bir yeraltı şehridir. 6 ay süren bir çalışma ile birlikte hızlı bir şekilde temizlenmiş ve ortaya çıkarılmıştır. Bu yeraltı şehri diğer yeraltı şehirlerine göre daha farklı bir özelliğe sahiptir. Çok daha farklı bir amaç için yapılmış olan bu yeraltı şehri kervansaray olarak kullanılmıştır. Kapadokya İpek yolu üzerinde var olan bir bölge olması nedeni ile yüzlerce kervansaray ve yeraltı şehirlerine sahip olan bir bölgedir. Ancak bir yeraltı şehrinin bir kervansaray olarak kullanıma açılması dünya genelinde bir ilktir.

Gaziemir Yeraltı şehri tarihi Hititler dönemine kadar inmektedir. En yoğun olarak kullanıldığı dönem ise Bizans Dönemi olarak bilinmektedir. Gaziemir yeraltı şehri temizlenirken bulunan pek çok Bizans sikkesi bu bilgiyi doğrular niteliktedir. Sikkeler, yeraltı şehrinin o dönem içerisinde sıklıkla kullanıldığının bir kanıtıdır. Selçuklular döneminde ise deve kervanlarının yol uğraklarından biri olma görevini üstlenmiştir. Gaziemir Köyü içerisinde yer alan Gaziemir yeraltı şehri hemen meydanda bulunmaktadır. Yapısı Kapadokya’nın labirent gibi derin ve dar tünellerinden geçilerek inilmektedir. Diğer yeraltı şehirlerine hiçbir şekilde benzememektedir. Girişleri son derece rahattır ve bir de gözetleme kulesine sahiptir. Bulunduğu tepe üzerinden su arkları geçmektedir. Şehir üzeri hiç kapatılmadan açık bir şekilde kullanmaya devam edilmiştir.

Gaziemir yeraltı şehri girişinde 10 metrelik bir koridor üzerinde kullanılmakta olan Hitit sanatını yansıtan taş bindirme tekniği bulunuyor. Bu özellik diğer kayaların oyulması ile oluşturulan yeraltı şehirlerinden farklıdır. Bu sanat türü yalnızca bu yeraltı şehrinde görülmektedir. Hititlerin başkenti Hattuşaş Boğazkale’de rastlanmaktadır. Giriş koridorunun sonundan yeraltı şehrinin diğer bölümlerine açılan üstü açık olan bir diğer alana geçiliyor. Bu alanın içerisi de uzun zaman toprak dolu olarak kalmıştır. Bu nedenle varlığı tam olarak anlaşılamamıştır.

Yeraltı şehri içerisinde iki adet kilise bulunmaktadır. Burada üzümlerin dövülerek şaraba dönüştürüldüğü şırahaneler de yer almaktadır. Aynı zamanda burada yüzlerce şarabın saklandığı şarap küpleri de bulunmuştur. Erzak depoları, küçüklü büyüklü ocaklar, tandırlar, mutfak ve hamam gibi yapılar da bulunmaktadır. Oda şeklinde olan yatmak için tasarlanan dinlenme bölümleri de bulunuyor.

 Bu bölümler buranın dinlenebilme, barınabilme amacı ile yapıldığını kanıtlıyor. Ancak burada savunma yapabilmek adına da gizli saklanma mekanları unutulmamış, inşa edilmiştir. Şehir içerisi gezilirken ulaşım, havalandırma ve aydınlatma planlamalarının nasıl yapıldığı görülebilmektedir.

Kusursuz bir şekilde planlanmışlardır. Böylesine kusursuz planların sonucunda ortaya çıkan bu yeraltı şehri kimler için yapılmış, kimler tarafından hangi amaçlar için kullanılmış her zaman merak edilmektedir. Yeraltı Şehri bilgi edinebilmek için profesyonel rehberler eşliğinde geziler yapılabilmektedir. Rehberler bölgeler hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Böylece yapılan geziler çok daha anlamlı bir hale gelebilmektedir.

Aksaray Gaziemir Yeraltı Şehri Konumu

Gaziemir Yeraltı Şehri nerede sorusu buraya gezip görmek isteyenler tarafından merak edilmektedir. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Gaziemir Köyü adı verilen köyde yer almaktadır. Adını köyünden almaktadır. Köy merkezinden giriş yapılabilmektedir. Yeraltı şehri kendisine özgü özelliklere sahip olması nedeni ile Kapadokya’da yer alan en önemli yeraltı şehirlerinden biridir. Bu bölgede bulunan yeraltı şehirleri pek çok farklı özellikler barındırmaktadır. Birbirlerinden farklı amaçlar için üretilmiş olan şehirlerin iç yapıları görülmeye değer bir görsel şölen sunmaktadır. Tarihi izler barındıran yapılardan biri olan Gaziemir yeraltı şehri bir kervansaray olarak da kullanılması nedeni ile oldukça önemlidir.

Gaziemir Yeraltı Şehri’ne Nasıl Gidilir?

Gaziemir yeraltı şehri ve Kervansarayı’na gidecek olanlar Nevşehir yolu üzerinden 55 km yolculuk ile varabileceklerdir. Aksaray’dan bu bölgeye ulaşmak isteyenler ise 40 km yolculuk ile birlikte yeraltı şehrine varabileceklerdir. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesinde yer almaktadır. Gaziemir Köyü’nde konumlanan bu yeraltı şehrine merkezden giriş mümkündür.

Yeraltı şehrine kişisel araçla gitmek isteyenler Aksaray merkezinden Sevinçli yoluna çıkarak bu yol üzerinden ilerlendiğinde yeraltı şehrine ulaşabilmek mümkündür. Güzelyurt ilçesinde yeraltı şehrinin tabelaları görülebilecektir. Aksaray terminalinden kalkan Güzelyurt dolmuşları bulunmaktadır. Bu dolmuşlar ile birlikte ilçeye ve yeraltı şehrine varabilmek mümkündür.

Niğde üzerinden gelmek isteyenler için Ihlara Vadisi yolu üzerindedir. Vadiye yaklaşık olarak 35 km uzaklık kaldığında Gaziemir Yeraltı Şehri tabelası görülecektir. Bu tabelalar doğrultusunda ilerlenmesi gerekmektedir.

Aksaray Kervansaray

Yeraltı şehri tam olarak 2006 yılında keşfedilmiş olsa da 1974 yılında İbrahim Hakkı Konyalı’nın eseri içerisinde geçmektedir. Aksaray Tarihi adlı kitabında bu yeraltı şehrinden söz edilmektedir. Konyalı o zamanlarda seller nedeni ile çamurlarla kaplı olan bu alan için Gaziemir Hanı adını vermiştir. Köy halkı tarafından evvelden beri bilinmekte imiş. Ancak arkeolojik çalışmalar yapılmadığı için han mıdır, yeraltı şehri midir, tam olarak bilinememiştir.

Yeraltı şehir temizlenirken burada bulunan deve kemikleri ile buranın aslında bir kervansaray olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. Aksaray Kervansaray mekanlar arasındaki bağlantılar develerin geçebileceği yüksekliğe sahiptir. En az yolcular kadar hayvanların da dinlenmesine son derece önem verilmiştir. Hayvanlar için yapılan ahır bölümleri geniş ve aynı zamanda ferah bir şekilde yapılmıştır. Hayvanları bağlayabilmek ve hayvanların besleyebilmek için özel bölümler yapılmıştır. Gaziemir yeraltı şehri gezisi ile birlikte bu noktalar görülebilmektedir.

Gaziemir Yeraltı Şehri Giriş Ücreti Ne Kadar?

Giriş ücreti değişiklik gösterebilmektedir. Özel bir firma işlettiğinden dolayı girişlerde ücret ödemek gerekmektedir. Müzekart bu bölgede geçmemektedir. Yeraltı şehri her gün ziyaretçilerine kapılarını aralamaktadır. Ziyaret saatleri içerisinde bölgeyi gezebilmek mümkündür. Tarihin ve doğanın iş birliği içerisinde oluşturdukları bu sanat herkes tarafından görülmelidir. Kapadokya da bulunan yer altı şehri listesini bu kaynaktan bulabilirsiniz.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kapadokya%27daki_yeralt%C4%B1_%C5%9Fehirleri_listesi

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.