Göreme Nevşehir Güllü Dere Vadisi Nerede, Vadide Gezilecek Yerler
Göreme bölgesi tarihi şöleni nedeni ile 1985 yılında Unesco tarafından Dünya Mirasları Listesi içerisine alınmıştır. Bu muazzam bölgede Güllüdere vadisi bulunmaktadır. Bu vadinin iki girişinden birisi de Göreme bölgesindedir. Mevsime ve hava koşullarına göre değişmekte olan bir manzarası bulunmaktadır. Her bir mevsimde bambaşka güzellikler ziyaretçileri karşılamaktadır. Gün batımı bu vadide bir başka izlenmektedir. Gün batımı esnasında ışıkların peribacalarına yansıması muhteşem bir manzara oluşturmaktadır. Vadiyi ziyarete gelen gezginler burada yer alan kayaların üzerinden oturarak muhteşem manzaranın tadını çıkarmaktadır.
Vadi’nin özel kılan bir başka özelliği daha bulunmaktadır. Bu özelliği son derece önemlidir. İçerisinde farklı dönemlerden kalma olan kiliseler ve manastır bulunmaktadır. Aynı zamanda kişilerin barınabilecekleri yerleşim yerleri de yer alıyor. Göreme Güllüdere vadisi doğal güzellikler kadar eski yapılar bakımından da son derece zengin olan bir vadidir. Burada yer alan pek çok kilise kendisine özgü özelliklere ve güzelliklere sahiptir. Bu nedenle buraya uğrayanların içeride yer alan kilise ve manastırları mutlaka görmesi gerekmektedir. Tüm Kapadokya genelinde olduğu gibi burada da volkanik oluşumlar insanların barınabilecekleri yerleşim yerleri olmuştur.
Göreme Güllüdere Vadisi yaklaşık olarak 4 km’lik bir alana yayılmış durumdadır. Bu nedenle en gözde trekking alanlarından biri olmaktadır. Uzunluğu ve eşsiz doğası ile birlikte doğa sporları bakımından uygun bir alandır. Özellikle bahar aylarında yemyeşil ortamlarda, rengarenk çiçekler içerisinde, kayısı ve badem ağaçları ile görülen manzara mükemmelleşmektedir. Burada diğer vadilerde olduğu gibi güvercinlikler de bulunmaktadır.
Bozdağ eteklerinde yer alan Güllüdere vadisi’nde hem dağın tüm heybeti görülebilmekte hem de hemen yanı başında olan Kızılçukur görülebilmektedir. Eşsiz ve mükemmel manzarası her zaman ziyaretçilerin odak noktası olmuştur. Bölgede yer alan peribacaları ise tıpkı perilerin eli değmiş gibi muhteşem bir görüntü ortaya sunmaktadır.
Çavuşin Köyü içerisine girenler cami ve mezarlığı geçtikten sonra Güllüdere Vadisi’ne ulaşabilecektir. Köy içerisinde yer alan pek çok Güllüdere vadisi tabelalarının tarifleri doğrultusunda ilerleme yapıldığında vadiye rahatlıkla ulaşılmaktadır. Yolda ilk olarak kişileri Meskendir vadisi karşılayacaktır. Sonrasında ise eski Çavuşin Köyü’nün 2 km güneyinden başlayarak doğu ve batı yönünde uzanan vadi parkuru Güllüdere 2, Güllüdere 1 ve Kızılçukur vadisi olarak devam edecek, Meskendir ve Göreme sonrasında sonlanacaktır. Vadilere toprak bir yol üzerinden gidilebilmektedir. Bu köyde yer alan girişine ulaşabilmek için bu toprak yol üzerinden ilerlenmesi gerekmektedir. Vadinin diğer girişi ise Göreme’de yer almaktadır. Bu giriş noktasında da Meskendir vadisi ilk durak olmaktadır. Göreme Güllüdere vadisi yol tarifi her iki giriş için değişebilmektedir.
Göreme Güllüdere Vadisi yol tarifi
Güllüdere Vadisinde Yer Alan Kiliseler
Göreme Güllüdere vadisi tarihi izler bakımından son derece zengin bir bölgedir. Burada günümüze kadar ulaşmış yapılar ile birlikte tarihin derin izlerine tanıklık edebilmek mümkündür. Vadi içerisinde tam olarak 5 adet kilise bulunmaktadır. Vadi iki kola bölünmektedir ve birinci kol Güllüdere 1 olarak adlandırılmaktadır. İkinci kol ise Güllüdere 2 olarak adlandırılıyor. Bitmek bilmeyen inzivaları ile meşhur olan keşişler ilk kolda yaşamışlardır. Yapılan yürüyüşlerde bol bol keşişlerin hücrelerine rastlamak mümkündür. Vadiye girildikten sonra yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüş sonrasında Yovakim – Anna Kilisesi kişileri karşılamaktadır. Bu kiliseden sonra da Direkli Kilisesi görülür. Sonrasında da ikinci kol gelir ve burada da Ayvalı, Haçlı Kilise ve Üç Haçlı kilise yer almaktadır. Vadi içerisinde yer alan kiliseler mutlaka gezilmeli ve görülmelidir.
Üzüm bağları ve kayısı ağaçlarının arasından geçilerek bu kiliseye ulaşılmaktadır. Kilise adını tavanında yer alan oyma üç haç motifinden almıştır. Haç motifleri ve zamana karşı direnerek günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan freskleri nedeni ile mutlaka görülmesi gerekli olan kiliseler içerisinde yer almaktadır.
Kilisenin yapımı tam olarak 7.yüzyıl olarak tarihlense de içerisinde yer alan fresklerin yapımının 10.yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. O dönemlerde Hristiyanlar Müslüman ve Arap akınlarından koruduğu da tarihçiler tarafından belirtilmektedir. Korunmak ve sığınmak maksatlı olarak da kullanılmıştır.
Bu kiliseye ulaşabilmek için gidilebilecek en kestirme yol Çavuşin köyü üzerinden toprak yoldan ilerlemektir. Bu yol 1 km sonrasında kişileri Güllüdere 2 Vadisi’ne hızlı bir şekilde ulaştırmakta ve 15 dakikalık yürüyüş sonrasında da kiliseye ulaşılmaktadır. Oldukça kestirme bir yol olması nedeni ile kiliseyi ziyaret edeceklerin bu yolu kullanmaları tavsiye edilmektedir.
Kilisenin oldukça önemli özellikleri vardır. Kayadan oyularak yapılmış ve geçitle birbirlerine bağlanmış olan iki şapelden oluşmaktadır. Bu şapeller kuzeyde mezar olarak kullanılmıştı. Zaman içerisinde de bu bölge güvercinlik olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Girişlerin kemelerini çevrelemekte olan freskler günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmıştır. Bu freskler görülmeye değer özellikler barındırmaktadır.
Bir kompleks olarak düzenlenmiş olan kilisenin her iki tarafında küçük şapelle bulunmaktadır. Bu nedenle manastır olarak da düşünülmektedir. Soldaki şapelin mezarlık olarak kullanıldığı düşünülmektedir.
Göreme Güllüdere Vadisi solunda kalmaktadır. Vadi havzası dar bir yamaç üzerindedir. 6 ve 7.yüzyıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Kiliseye sonradan tek apsis ilave edilmiştir. Nefi dikdörtgen yapıdadır ve kilisenin düz tavanı üzerinde kocaman ve aynı zamanda oldukça muhteşem olan kabartmaları bulunmaktadır. Palmiye motifleri burada görülebilmektedir. Haç sembolleri mutlaka görülmesi gereken sembollerdendir. Apsis üzerinde yer alan freskler de günümüze kadar korunarak gelmeyi başarmıştır. Haçlı Kilise yalnızca bu freskleri görebilmek için dahi ziyaret edilmelidir. Kendisine has özellikleri dikkat çekici fresklere sahiptir. Günümüze kadar korunarak gelen tarihi dokular son derece önem arz etmektedir. Bölgeyi ziyarete gelenlerin kaçırmadan görmesi gereklidir.
Göreme Güllüdere Vadisi giriş ücreti yoktur. Vadi içerisine girmek ücretli olmasa da vadi içerisindeki kiliseler için cuzide olsa farklı ücretler olmaktadır. Muhteşem bir manzaraya ve tarihi yapılara sahip olan vadinin içerisinde yer alan yapıları ziyaret edebilmek ücret ödemek gerekli olabilmektedir. Güllü dere vadisi içerisinde pek çok kilise barındırmaktadır. Güllü dere vadisi için giriş ücreti bulunmamaktadır.
Vadi kampçılar için de son derece güzel fırsatlar sunmaktadır. Göreme Güllüdere vadisi kamp alanları bakımından da zengin bir yapıya sahiptir. Bölgede geniş kapsamlı yürüyüş bölgeleri bulunmaktadır. Aynı şekilde kişiler bu güzel ortam içerisinde çadır kampı ve karavan kampı gerçekleştirebilmektedir. Yaz ve ilkbahar aylarında yemyeşil bir ortamda, kayısı ağaçları arasında unutulmayacak kamplara imza atmak mümkündür.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:G%C3%BCll%C3%BCdere_Vadisi_(1).jpg