Kapadokya özelliği ile turizmin anahtarı olan bölgeler arasında yer alıyor. Tarihi ve kültürel açıdan son derece önemli yerleşim yerleri arasında bulunmaktadır. Doğa ve tarih iç içe bulunmaktadır. Birçok ülke vatandaşı tarafından da gezilmek istenilen yerler arasında bulunmaktadır. Bölge birkaç kente yayılmış bölgeler arasında bulunmaktadır. Yeşilliği, doğası, tarihi ve üzerinde taşıdığı kültürel özellikleri bakımından ilgi çekici yerler arasında bulunmaktadır. Yaklaşık 60 milyon yıl önce ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda turizm açısından da zengin bölgeler arasında bulunmaktadır.
KAPADOKYA’DA YAPILACAK AKTİVİTELER
Bölgede bir birinden farklı ve özel deneyimler yaşayacağınız aktiviteler bulunmaktadır. Bölgede kaç gün konaklama geçirecekseniz yapacağınız aktiviteleri de zamanınıza en uygun şekilde planlama yapmanızı tavsiye ederiz. Bölgede yapılacak Kapadokya aktiviteler konumuzu inceleyebilirsiniz.
KAPADOKYA’DA GEZİLECEK YERLER
Türkiye’de gelip görülmesi gereken ilk yerlerden diyebiliriz. Gezip görülecek bir birinden farklı tarihi doku ve eşsiz güzellikteki doğal ortamları ile hem gezip öğreneceksiniz hemde tarihi doğal dokuların arasında bir birinden farklı yerleri gezerek eşsiz bir deneyim yaşamanın keyfini süreceksiniz. Kapadokya gezilecek yerler için yerli ve yabancı milyonlarca turistin gelip gördüğü, tatil dönüşlerinde de çevresindekilere anlatarak bitiremediği güzellikler ile dolu bir bölgedir.
KAPADOKYA’DA TURLAR
Kapadokya bölgesi tarihi ve eşsiz doğal güzellikleri bir araya toplamış bir yerdir. Bölgede hem gezi alanlarının çokluğu hem de aktiviteleri kaçırmak istemeyen ziyaretçilerin doğru tur programları ile zamanlarını en iyi şekilde geçirmeleri gerekir. Turlar konusunda sayfamızda bölge turları hakkında detaylı bilgiler vardır.
KAPADOKYA NEVŞEHİR
Yeraltışehirleri peribacaları gibi gelip görülmesi gereken bölgeler Nevşehir sınırları içerisindedir. Nevşehir merkeze uğrayıp hediyelik eşyalarınız ve yeni açılan yeraltışehrini de gezmenizi tavsiye ederiz. Avanos, Ürgüp, Ortahisar, Uçhisar, Derinkuyu bölgeleri Nevşehir iline bağlıdır.
KAPADOKYA ULAŞIM
Tatil gezi dinlenme amaçlı gelecek misafirlerin ilk önce Nevşehir e nasıl gidilir diye araştırması gerekmektedir. Kapadokya ulaşım içim hangi şehirde olursanız olun, ister özel araç ister otobüs Uçak veya tren tercihinde bulunacaklar için en doğru rotaları oluşturmaya çalıştık.
KAPADOKYA OTELLERİ
Bölgenin mağara taş ve şehir otellerinin özellikleri
KAPADOKYA’DA NE YENİR
Restoranların özellikleri nerede ne yenir,
KAPADOKYA’DA YAPILACAK AKTİVİTELER
Kapadokya’ya gideceklere tavsiyeler olarak bölgeye gelmeden önce iyi bir planlama yaparak, tatil gününüzün her saatini doğru şekilde doğru yerde geçirmeye çalışın.
- Yeraltı Şehirlerini Gezmelisiniz – Derinkuyu
- Göreme Güllüdere Vadisi Yürüşü Yapın – Güllü Dere Vadisi
- Atv Turuna katılın
- Peribacaları arasında at turu
- Eşsiz güzellikler üstünde Balon turu Yapın
- Avanosta Çömlek Yapımı Deneyimi Yaşayın
- Farkı bir Deneyim için Avanos Saç müzesini Ziyaret edin
- Göreme Açık Hava müzesini Gezin
- Gün doğumunda Balonların eşliğinde Kahvaltı Yapın
- Güvercinlik Vadisinden Göremeye kadar yürüyün
- Otel şeçiminizi Doğru Yapın Kayadan oyma bir oda seçimi yapın
- Ürgüp’te Şarap evi (fabrikası) ni görün
- Ihlara Vadisi Tarih kokulu Doğa Yürüyüşü Yapın
- Kızılçukur Vadisini Görün Gezin
- Akşam Yemek sonrası Türk Gecesine Katılın
KAPADOKYA’YA GİDECEKLERE TAVSİYELER
Bölgeye gelmeden önce kendi tatil planlamanızı geleceğiniz mevsime ve kaç gününüzü bölgede geçireceğiniz gibi şartlara göre planlama yaparsanız, en doğru kararı yapmış olursunuz. Bu planlama ve şartlar üzerinde genel değerlendirmede bulunacak olursak eğer kısa başlıklar şeklinde aradığınız bazı sorulara cevap vermeye çalışacağız.
- Kapadokya’ya ne zaman gidilmeli? Yılın her mevsiminde gezmek için uygundur, Lakin en doğru mevsim olarak ilkbahaber ve sonbahar aylarını tavsiye etmekteyiz. Yürüyüş alan çokluğu ile serin sıcaklıkların en doğru zamanlar olduğunu tavsiye etmekteyiz.
- Turlarda yanımıza neler almalıyız? Turlar arazi ve doğal yürüyüş alanları, tarihi yerlerin engebeli doğal şartlarını düşünürsek eğer; 1- telefon cüzdan gibi değerli eşyarınızı düşürmeyeceğiniz iyi bir çanta 2- Yürüyüş için sizlere en uygun ayakkabı 3- Gelmiş olduğunuz mevsime göre yazlar sıcak ve kurak kışlar sert geçtiği için en uygun kıyafetleriniz 4- Uzun yürüyiş alanları olduğu için çantanızda atıştırmalık ve su bulundurmanızı tavsiye ederiz.
- Günübirlik neler yapılır? Bölgede günü birlik olarak yine sizlerin geliş şartlarına göre tavsiyelerimiz değişebilmektedir. Eğer ki günübirlik gelip yürüyüş seviyorsanız. Göreme açık hava müzesi ve yakınlarındaki vadilerinde yürüyüş ile bir gününüzü bitirebilirsiniz. Bizlerin tavsiyesi kırmızı mavi ve yeşil tur gibi paket turlara katılmanız olacaktır. Detaylı bilgi için de şartlarınıza göre plan oluşturabiliriz.
- Bölge için kaç gün yeterli? Geniş bir alan kapladığı için ve bir çok aktivite yapılacak yerlerinin olması sebebiyle en az 4 -5 gününüz bu bölgeye ayırmanız gerekmektedir. 4 5 günlük tatilinizden dönüşünüzü de bir sonraki geldiğiimde de şunları yapacağım diye yinede içinizden geçirebilirsiniz. Bir günde gezilir mi? diye aklınızdan bile geçirmeyin derim.
- Görülmeye değer yerleri nelerdir? Bölgenin tabiki heryeri kendine özgü özellikleri ile doludur. Fakat kapadokya dediğimizde ilk aklımıza gelen görmezsen olmaz diyebileceğimiz alanları Göreme ürgüp uçhisar bölgesinde bulunan, Uçhisar kalesi, Güvercinlik vadisi, Üç güzeller peribacaları, göreme aşk vadisi, zelve çavuşin bölgesi olmaktadır.
- Balona binerken ne giyilir? Bölgeye gelenlerin en çok tercih ettiği aktivitlerden birisi olan balon turuna katılmayı düşünenler için bulunacağımız tavsiyemiz, balon turları genelde sabahın erken saatlerinde gerçekleştiği için yaz ayı bile olsa uzun kollu ve biraz kalın giymenizi tavsiye ederiz. Bölgenin iklim şarları gece ile gündüz arasında yaz aylarında dahi 10 15 derece arasında farklılık gösterebilmektedir.
Kapadokya Otel Fiyatları
Bölgeye yılın her gününde yerli ve yabancı milyonlarca turist ziyaretçi akını olmaktadır. Bölgenin büyüklüğü, tarihi yapısı ve doğal gezi yerlerinin çokluğundan dolayı bölgede en az 2 ile 10 gün arasında konaklama yapma gereği bulunmaktadır. Bu yogunluk sebebi ile otellerin bir hayli fazla olmasına rağmen bazı aylarda yoğunluklar yaşanmaktadır. Bölgeye geleceklerin en çok merak ettiği konulardan birisi olan otel fiyatları hakkında soruları olmaktadır. Bizde sizlere kapadokya’daki otel fiyatları 2024 yılı için geçerli bilgi vermeye çalışacağız.
- Kapadokya otel fiyatları ilk başta hangi dönemde bölgeye geleceğinize göre değişebilmektedir. Bölge bir hayli yabancı turist ziyareti aldığı için ilkbahabar ve sonbahaber mevsimlerinde bölgedeki otel fiyatlarında artış görülmektedir.
- Erken rezervasyonların değişimine göre bölgedeki otel fiyatlarında değişimler olabilmektedir.
- Bölgedeki otellerin yapı olarak özellikleri değişmektedir. Sizlerin tercihi eğer ki bir mağara cave oda olacaksa eğerbu odaların fiyatları daha yüksek olabilmektedir. Taş bir odada kalmayı hesap ederseniz orta derecede bir fiyat ile karşılaşırsınız. Bölgeyi gezip görmek isteyenler için oda önemli değil diyenler içine şehir otelleri standart oteller bulunmaktadır.
- Otel fiyatlarını etkileyen bir diğer etmen iste bölgenin içerisindeki bir otelde kalmak daha yüksek olurken, bölgeden 3- 5 km uzaklıktaki otellerin fiyatları daha da uygun olmaktadır.
- Otellerinin oda özellikleri standart olmadığı için her odanında kendine özel fiyatı bulunmaktadır. Seçeceğiniz odanın özelliklerine göre fiyat farklılıkları yaşanmaktadır.
- Oteli içerisindeki alacağınız kahvaltı öğle yemeği veya akşam yemeğine görede fiyatlar da değişiklik olmaktadır.
Kapadokya otel fiyatları konusunda tamamen sizlerin seçeceği özelliklere ve tercihlere göre fiyat farklılıkları yaşayabilmektesiniz.
Kapadokya tarihi bakımından 60 ile 65 milyon yıl öncesine kadar dayanmaktadır. En eski turizm bölgeleri arasında yer almaktadır. Uzun yıllardır ziyaret edilen ve harika doğası ile birçok ülke tarafından da görülecek yerler listesine alınan yerler arasında bulunmaktadır. 11 ve 12.yüzyıl içinde Selçuklular eline geçerek Türk hakimiyeti altına geçen bir bölge olmuştur.
Hem mimari hem de turizm açısından zengin alanları ile dünyanın gözde merkezleri arasında yer almaktadır. Kapadokya bölgesinde bölgeye özel yerleşim yerleri de bulunmaktadır. Kayalara oyularak yapılan ve geleneksel bir kültür haline gelen bölge yerleşim alanları ile birçok insan tarafından ziyaret edilen alanlardan olmaktadır. Kapadokya tarihinde aynı zamanda Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Kayseri ve Aksaray illerine de yayılan bölge içindedir. Gezilmesi gereken yerler arasında da ilk sıralarda yer almaktadır.
Kapadokya gezilecek yerler arasında dünya gündeminde olan ve ülkemizde birçok ulusun izlerini taşıyan bölgeler arasında bulunmaktadır. Bölge içinde çok sayıda Gezilecek alan bulunmaktadır. Her alan kendine özgü mimari, sanat ve tarihi özellik taşımaktadır. Bölgenin kültürü ve tarihi ile uygarlıklar hakkında bilgi veren bölgeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Kayalara oyulan çok sayıda evler ve kiliseler bulunmaktadır. Her dine özel alanların da bulunması ziyaret edilecek alanlardan biri olmasını sağlamıştır.
Bölgenin özellikleri arasında güvercinlikler ve kayalara oyulan yeni yaşam mimarisi ile farklılık kazandırmaktadır. Bölgenin mimari özellikleri arasında taş yaygın olarak kullanılmaktadır. Kayalar sertleşerek daha kolay şekil almaktadır. Kullanılan her malzeme kolay işlenebilen yapı içerisinde bulunmaktadır.
KAPADOKYA PERİBACALARI
Bölgeye özel görünümleri ile gelen turistlerin ilgisini çeken peribacaları, yılların doğal şartları ile meydana gelmiş güzelliklerdir. Bölgenin ilk dikkat çeken oluşumlar olan peribacalarınıın nasıl oluştuğu doğal yapısı hakkında detaylı bilgileri konumuzdan öğrenebilirsiniz. Peribacaları nasıl oluşmuştur, kendisine özel efsanevi hikayeleri bulunmaktadır.
KAPADOKYA’YA NASIL GİDİLİR
Bölgenin en önemli yerleri ve geniş bir bölümü Nevşehir il sınırları içerisinde yer almaktadır. Bölgeye gelecek olan ziyaretçiler hangi şehirde veya ülkede olurlarsa olsunlar geliş rotalarını Nevşehir ili olarak ayarlaması gerekmektedir. Herşeyir için detaylı bilgiyi vermesekte genel olarak bir bakış açısı ile İstanbul Kapadokya arası otobüs ile 8- 9 saat, özel araç ile gelecekler için 6 saat uçak ile gelecekler için 1 saatlik mesafe zamanları bulunmaktadır.
Kapadokya turlarına baktığınızda genellikle birkaç günlük düzenlendiğini görebilirsiniz. Yalnızca birkaç gününüzü ayırmak bu bölgeye ve kendinize haksızlık olacaktır. Bu nedenle mümkünse en az 3-4 gün ayırmaya özen göstermenizde fayda vardır. Ancak kısa bir zamanda diliminiz bulunuyorsa da Kapadokya’daki önemli noktaları gezebilirsiniz.
- Geziniz boyunca pek çok peri bacasını göreceksiniz. Bunun için Göreme ve Ürgüp bölgesini gezebilirsiniz.
- Göreme Milli Parkı ve Açık Hava müzesi bölgenin en önemli noktalarından birisidir. Bölgede çok sayıda kilise bulunmaktadır. Tarihi 10 .ve 11. yüzyıla kadar uzanan bu kiliseler geçmiş tarihi anlayabilmeniz için oldukça önemlidir.
- Uçhisar Kalesi 2 peri bacasına inşa edilmiş ve bölge açısından oldukça önemli olan bir yapıdır. Manzarasını izlemek ve bu tarihi yapıyı gezmek için mutlaka Uçhisar ’da bir mola vermelisiniz
- Yeraltı şehirleri açısından oldukça gelişmiş bir bölgedir. Toprağın elverişli yapısı ve bölgede sık sık yaşanmakta olan istilalar halkın belli bölgelere sığınmak istemesine neden olmuştur bu nedenle çok sayıda yeraltı şehri inşa edilmiştir. Derinkuyu yeraltı şehri ise hem de Dünya’daki en büyük yeraltı şehri olarak bilinmektedir. Günümüzde 8 katı ziyarete açıktır. henüz tamam keşfedilmemiş olup yaklaşık 12 katı olduğu tahmin edilmektedir. Bundan binlerce yıl öncesinde 100 metre derinlikte bir yaşam alanı inşa etmek ise oldukça büyüleyicidir. Bu nedenle Derinkuyu yeraltı şehri hakkında çok sayıda efsane bulunmaktadır.
- Özellikle gün doğumu ve batımı saatlerinde yapılan balon turları son derece popülerdir. Dilerseniz sıcak hava balonlarına binebilir dilerseniz de yalnızca fotoğraf çekilmekle yetinebilirsiniz.
- Bölgede çok sayıda vadi bulunmaktadır. Özellikle doğada zaman geçirmeyi seviyorsanız bu vadilerde yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca attığınız her adımda tarihin eski dönemlerinden kalmış yapıları göreceğinize emin olabilirsiniz.
Bölgede çömlekçilik oldukça gelişmiştir. Üstelik bölgede bulunan çömlek atölyelerinde ziyaretçilerin de çömlek yapımına katılmalarına izin verilmektedir. Dilerseniz
ADANA 253 km 2 sa, 46 dk
ANKARA 272 km 3 sa, 29 dk
DİYARBAKIR 648 km 8 sa, 34 dk
İSTANBUL 747 km 7 sa, 51 dk
İZMİR 760 km 9 sa, 45 dk
MERSİN 261 km 2 sa, 54 dk
MUĞLA 745 km 10 sa, 1 dk
VAN 980 km 12 sa, 39 dk
Bölgeye farklı illerden nasıl gidilir google maps haritalar yardımı ile sizlere yardım olmaya çalıştık.Bulunduğunuz ilden Nevşehir ilini maps haritalarınıza eklemeniz bile size istediğiniz konumun en yakınına getirecektir.
Kapadokya’da Yapılacak Genel Gezi ve Aktiviteler
Kapadokya kültür turizmi ve tarihi açısından gezilecek yerler arasında her dönem boyunca ilk sırada bulunmaktadır. Yapılacak farklı aktivite arayışına girenler için çok farklı aktivite bulunmaktadır. Tatile ve gezi için bölgeyi tercih edenler için yeni aktivite hazırlığına da başlanmıştır.
Kapadokya da yapılması gerekenler arasında çok sayıda tarihi alanları ve yapılar keşfederek geziye başlayabilirsiniz. Ürgüp, Göreme ve Avanos gibi bölgeler de her yapı bakımından zengin alanlar arasında bulunmaktadır. Bu bölgeleri yürüyüş yaparak yada bisiklet kullanarak da gezebilirsiniz. Bölgede bulunan çok sayıda yer altı şehrini gezerek de tatilinize devam edebilirsiniz. Yapılacak en iyi 10 yöntem arasına yeraltı şehirlerini gezme fikrini de uygulayabilirsiniz.
Peri bacalarının bulunduğu birçok vadi bulunmaktadır. Peri Bacalarını izleyerek yeni yerler keşfederek gezinize devam edebilirsiniz. Peri bacaları dünya genelinde koruma altına alınan alanlar arasında bulunmaktadır. Doğal yapılardan oluşması ve zaman içinde kendiliğinden oluşumu ile harika yapılardan olmaktadır. Peri Bacalarının yoğun olarak bulunduğu Zelve Vadisi, Kızılçukur, Aşk Vadisi, Kızıl vadiyi de gezerek yeni yerler ve harika doğal oluşum yapılarını da görebilirsiniz.
Bölgesinde birçok farklı tarihi alana kuşbakışı bakmak isteyenler için de en uygun gezi alanlarından biri de balon turları olmaktadır. Balon turları ile kısa sürede çok sayıda tarihi ve coğrafi alan ile yapıyı havadan da görme şansını yakalayabilirsiniz. Aynı zamanda bölge içinde ATV kullanım alanları da bulunmaktadır.
Dağlık ve engebeli arazilerde ATV kullanabilir yada ata binebilirsiniz. Farklı lezzetler arayışına da girebilir ve yeni mekanlar bulmak isteyebilirsiniz. Türk geceleri olarak da tanımlanan geceler içinde sizlerde aktif olarak katılım sağlayarak anın tadını çıkartabilirsiniz. Konaklama yeri olarak da kesinlikle kayalara oyularak yapılan ve kullanılan otelleri yani kaya otellerin tercih ediniz.
Kapadokya gezi rehberi düzenlerken özellikle dinlenme alanlarının ve yemek alanlarının olduğu mekanlar ve bölgelerde araştırılır. Kapadokya bölgesinde birçok lezzetli yemek bulunmaktadır ancak bölgeye özgü meşhur yemekler arasında nohutlu yahni yemeği bulunmaktadır. Bulgur pilavı, su böreği, tandır, sütlaç gibi yemekler ve tatlıları da yiyebilirsiniz. En çok tercih edilen ve tüketilen hamur işleri gözleme ve Kayseri mantı olmaktadır. Et yemeği olarakta orjinal testi kebabı yemenizi tavsiye ederiz. Birçok farklı mekanda istediğiniz her yemek ve tatlıyı da bulmanız mümkündür.
Kapadokya yemekleri tarihi alanlar içinde en otontik ve bölgeye özel yemekler yemek için araştırılan bir konudur. Farklı lezzetlerin bir araya gelerek yeni bir tat oluşturduğu çok sayıda kafe ve restoran tarzı işletmelerde bulunmaktadır. Her işletme farklı tasarımlar altında yemeklerini sunmaktadır.
Bulunduğunuz yer ve konuma göre seçmenizi için sizlere en yakın ve özel yemek yemekleri yemeniz için gereken bilgi linkini aşağıdan bulabilirsiniz.
https://www.tripadvisor.com.tr/Restaurants-g297980-Cappadocia.html
Yaklaşık olarak 60 milyon yıl önce doğal oluşumlar sonucunda oluşan bir yapıdır. Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü dağ tarafından püskürtülen lavlar ve küller sonucunda oluşan tabakaların zaman içinde aşınımı ile ortaya çıkmıştır.
Kapadokya’ya gidilecek mevsim genel olarak ilkbahar ve sonbahar mevsimleri olmalıdır. Karakteristik özellik bakımından Kapadokya karasal iklime sahip bir bölgede bulunmaktadır. Yapılacak olan ziyaretler özellikle çok soğuk ve sıcak havalarda yapılmamalı ve gezi sırasında ılık bir hava tercih edilerek gezi planlaması yapılmalıdır. Baharın gelişi birçok farklı canlılığın gün yüzüne çıkmasını da sağlayacaktır.
Bölge olarak geniş bir alana yayılmıştır. Nevşehir, Kırşehir, Aksaray, Niğde ve Kayseri illerine de yayılan bir bölgedir. 250 kilometre karelik bir alandan oluşacak birçok ile de yayılarak ün kazanan bölgedir.
En çok ziyaretçi akınına uğrayan ve ziyaret edilen yerler arasında Göreme, Avanos, Uçhisar, Ürgüp bulunmaktadır. Tarihi ve coğrafi özellikleri nedeniyle çok sayıda ziyaretçi tarafından dönem farkı olmadan ziyaret edilen yerlerdir. Kilise, manastır, kale, tarihi müzeler gibi birçok farklı medeniyet izlerini taşıyan her yapı bu bölgelerde bulunmaktadır. Konaklama yerleri de bölge içerisine yayılmıştır. Yıl içinde bölgeleri milyonlarca vatandaş ziyaret etmektedir.
Kayseri, Niğde, Akhisar da Kapadokya bölgesine dahildir. Ürgüp ise; Nevşehir’e bağlı bir beldedir. Kısaca Ürgüp dediğimizde Kapadokya’ya dahil olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak Kapadokya Ürgüp’ten ibaret değildir.