Nevşehir Avanos İlçesi Kapadokya avanos ilçesi içerisindeki tarihsel, kültürel yapılar, Avanos turistlik gezilecek tatil yerleri hakkında bilgilerdir.
Kapadokya, oldukça geniş bir alana yayılmış bölge olsa dahi turistlik yerler yoğun olarak Nevşehir çevresinde konumlanmıştır. Avanos da Kapadokya’nın en çok gezip görülen yerleri arasında bulunmaktadır. Peribacaları, tarihi alanları ve coğrafi güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Ayrıca çok sayıda otel ve turistlik işletmeyi de içerisinde barındırmaktadır.
Avanos, Nevşehir’e 20 km uzaklıktaki sevimli bir ilçedir. Tarihi antik çağlara kadar uzanan bu ilçenin geçmişte Venessa, Ouenasa gibi adlarda anıldığı bilinmektedir. Hitit kültürünün önemli izlerini taşımaktadır.
Hitit döneminde oluşturulan arşivlerde de adından bahsedilen Avanos adı Osmanlı döneminde verilmiştir. Yine aynı dönemde Enes olarak da anılmaktadır.
1990’lı yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda Roma’ya ait yazılı eserler ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca arkeolojik kazırlar sonucunda Eski Tunç Dönemine kadar uzanan kalıntılar olduğunu göstermiştir. Geçmişte Bizans ve Roma başta olmak üzere çok sayıda devlete ev sahipliği yapan Avanos, Selçuklular ile birlikte Türkleşmeye başlamıştır. Türklere ait en eski eserler ise; 13. Yüzyıla aittir.
Cumhuriyetin kurulmasından itibaren Kırşehir’e bağlı olan ilçe 1954 yılında Nevşehir’in il olması ile birlikte Nevşehir’e bağlanmıştır.
Avanos ilçesi, bölgede yer alan küçük ilçelerden birisidir. Nüfusu yalnızca 14 bin civarındadır. Ancak her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında nüfusunda ciddi bir artış olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca bölgedeki oteller ve restoranlarda çalışmak için farklı bölgelerden göç eden çok sayıda personel de mevcuttur.
İki yaka halinde bulunan ilçenin birbirine bağlanmasını sağlayan köprüler mevcuttur. Toplam 4 adet köprü bulunur. Bunlardan iki tanesi günümüzde yapılan asfalt yollardandır. Diğer köprülerin ise; bir tanesi taş diğeri ise asma köprüdür. Yüzyıllarca yıllık bir tarihe sahiptir ve hala aktif olarak kullanılabilmektedir.
Avanos, farklı ekonomik faaliyetlerin aktif olarak sürdürüldüğü ilçelerden birisidir. Kapadokya ve peribacalarının popülerliğini arttırması ile birlikteözellikle son yıllarda turizm önemli bir geçim kaynağı haline gelmiştir. Bölgedeki ailelerin önemli bir kısmı evlerini otel haline dönüştürerek işletmeye başlamıştır. Ayrıca el işlerine gösterilen ilgisinin artması da dolaylı olarak turizmin bölgeye sağladığı faydalardan olmuştur.
Sanatsal faaliyetleri ile ön plana çıkan Avanos’ta seramik ve çanakçılık oldukça eski yıllardan beri varlığını sürdürmektedir. Günümüzde çeşitli çanak atölyeleri açılmış ve turistlerin seramik ürünleri yapması ve satın alması için imkân tanınmıştır. Ayrıca bölgede seramiğin geçmişinebakıldığında Hitit dönemine kadar uzandığı görülmektedir. Çevrede bulunan dağlık bölgeden getirilen toprakların tamamen el emeği ile şekillendirilmesi ve sonrasında yüksek ısılarda pişirilmesi ile çömlekler elde edilir. Avanos’ta geçimini aktif olarak seramikçilik ile geçindirilen yaklaşık 1500 kişi olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktar Avanos nüfusunun yaklaşık %10’una denk gelmektedir. Bölgede seramiğe verilen önem ise; ilçe merkezinde yer alan çanak ustası heykelinden anlaşılabilir.
Avanos’ta halıcılık da önemli geçim kaynakları arasında yer alır. Özellikle otellerde karşınıza sık sık el yapımı halılar çıkabilir. Bölgenin ruhunu misafirlere en iyi şekilde yansıtmayı amaçlayan işletme sahipleri sıklıkla bu halılardan faydalanılmaktadır. Geçmiş dönemlerde halıları boyamak için dağlardan toplanan otlarla kök boyaları yapışmıştır. Günümüzde ise daha çok kimyasal boyalardan faydalanılmaktadır. Bu nedenle geçmişte kırmızı ve sarı renklerin hâkim olduğu halıların günümüzde çok daha renkli olduğu dikkat çekmektedir.
Bölgedeki bir diğer ekonomik faaliyet ise; bağcılıktır. Kapadokya bölgesinde üzüm yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Lavların toprağı daha verimli hale getirmesi sayesinde Avanos bölgesindeki üzümler oldukça lezzetli ve verimli olmaktadır. Bağlardan toplanılan üzümlerle şaraplar da yapılmaktadır. Avanos’ta el yapımı şarap satan çok sayıda yer mevcuttur. Ayrıca şarap mahzenlerinde tadım etkinlikleri de düzenlenmektedir.