Nevşehir Derinkuyu ilçesindeki kültürel yapı, tarihi alanlar yeraltı şehirleri hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.
Kapadokya son derece geniş bir coğrafya olmakla birlikte turistlik geziler söz konusu olduğunda Nevşehir ve ilçeleri ön planda olmaktadır. Özellikle Avanos, Ürgüp ve Göreme ilçeleri dikkat çekse de Derinkuyu ilçesi de gezilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Derinkuyu denildiğinde akla ilk gelen yer altı şehri olmakla birlikte her geçen gün turistlik açıdan daha fazla değer kazanmaya başlamaktadır.
Derin kuyu yaklaşık 450 metre kare alan üzerine kurulmuş bir ilçedir. Bölgenin yüksek bölümlerinde yer alan bu ilçenin rakımı 1300 metredir.
Nevşehir’in güney bölümünde yer almaktadır. Merkeze uzaklığı yaklaşık 30 km’dir. Ayrıca Niğde ve Aksaray’a da oldukça yakındır.
Sıcak kanlı ve güler yüzlü insanların yaşadığı bu ilçenin tarihine bakıldığında milattan önce 3000’li yıllara kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu ilçe geçmişte “Melakopi” adı ile anılmıştır. Asurlulara dair pek çok iz bulunan ilçenin ilk sakinlerinin Asurlular olduğunu gösteren önemli araştırmalar mevcuttur. İlerleten dönemlerde Bizans ve Romalılara da ev sahipliği yapan ilçe, Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasıyla birlikte bu bölgede de Türkler yaygınlaşmaya başlamıştır.
1800’lü yıllara kadar yalnızca yer altı şehirlerinde yaşayan halk daha sonra Kapadokya’dan çıkarılan taşlarla kendi evlerini inşa etmeye başlamışlardır. Yıllarda bir yaşam alanı olarak kullanılan ve son derece kompleks bir yapı olan Derinkuyu yer altı şehri 1960’lı yıllarda turistlerin ziyaretine açılmıştır.
İlçenin adı ise; yer altı suları açısından zengin olan bölgede sık sık su kuyuları açılmasından ve halkın içme suyu ihtiyacını 60 metreden daha derin olan bu kuyulardan karşılamasından almıştır.
Derin Kuyu, volkanik faaliyetler sonrasında dağılan lavların etkisiyle oldukça verimli topraklara sahiptir. Bu nedenle ilçenin geçim kaynakları arasında tarım önemli bir yere sahiptir. Özellikle patates yetiştiriciliği alanında gelişmiştir.
Bölgede akarsu ya da göl bulunmasa dahi yer altı kaynakları açısından zengindir. Bu nedenle sulama konusunda da imkânları geniştir. Ayrıca Derinkuyu’da hayvancılık faaliyetleriyle de ilgilenen pek çok aile bulunmaktadır.
Derinkuyu, ulaşım konusunda sorun yaşamayacağınız ilçeler arasında yer almaktadır. Eğer kendi aracınızla gidecekseniz Nevşehir, Göreme, Ürgüp, Uçhisar, Avanos gibi bölgelerden yaklaşık yarım saat içerisinde Derinkuyu’ya ulaşabilirsiniz.
Aracınız bulunmuyorsa ve araç kiralamamışsanız toplu taşımadan faydalanabilirsiniz. Mevsimsel olarak aralıkları değişiyor olsa da Nevşehir’den gün içerisinde sık sık minibüs seferleri olmaktadır. Minibüsler yaklaşık 25 dakika içerisinde Nevşehir ile Derinkuyu arasındaki yolu almaktadır.