en
en

Kayseri Gezilecek Yerler

Kayseri Gezilecek Yerler
1.354

Kayseri Gezilecek Yerler, neyi meşhur, Neler yapılır, konumu Yol tarifi

Kayseri’de görülmesi gereken yerler epey fazladır. Kayser ili hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile İç Anadolu bölgesi içerisinde yer alan en önemli illerden biridir. Kayseri içerisinde gezilmesi, görülmesi gerekli olan pek çok bölge bulunmaktadır. Gezilecek yerlerim bakımından oldukça zengin bir yer olan Kayseri ili mutlaka ziyaret edilmelidir. Kayseri çok eski yerleşim yerlerinden biri olması nedeni ile pek çok farklı medeniyete ev sahipliği etmiştir. Bu nedenle birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındırmaktadır. Bu tarihi dokular ve şehir içerisinde yer alan doğal güzellikler mutlaka görülmelidir. Sahip olduğu derin tarihi ile birlikte Kayseri ili hem yerli hem de yabancı pek çok turisti kendisine çekmektedir.

Ulaşım kolaylığı, havalimanının şehre yakınlığı ve sık aralıklarla uçak bulunması Kayseri’yi popüler destinasyonlardan biri yapıyor. Kayseri seyahatinin keyifli geçmesini sağlamak, sorunsuz bir uçuş deneyimi için Enuygun’dan Kayseri İstanbul uçak bileti alabilir, şehri gezmeye başlayabilirsin.

Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan tarihi yapıları dışında birçok tarihi camiye, kümbete, müze, türbe, kilise ve hamamlara sahiptir. Her bir yapının kendisine özgü özellikleri bulunmaktadır. Her bir yapı gezilmeye değerdir. Kayseri tarihi yapıların yanında pek çok doğal güzelliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Erciyes Dağı, milli parklar, şelaleler, göller, vadiler ve kaplıcalar gibi pek çok farklı güzelliği burada bulabilmek mümkündür. Kayseri içerisinde yer alan tarihi ve doğal güzellikler ziyaretçileri karşılamaktadır.

Kayseri Nerededir, Konumu Kayseri Yol Tarifi

Kayseride nerdedir, Kayseri merkez konumuv ve Yol Tarifi

Kayseride Erciyes Dağı

Kayseri denildiğinde akla ilk olarak doğal bir güzellik olan Erciyes Dağı gelmektedir. Kayseri’nin bir simgesi haline gelmiştir. Kayseri gezilecek yerleri arasında en çok tercih edilen bir yerdir. Erciyes Dağı, İç Anadolu Bölgesi içerisinde en büyük dağ olması sebebiyle oldukça ünlüdür. Kayseri Erciyes Dağı nedeni ile pek çok turisti kendisine çekmektedir. Bu nedenle Kayseri’de gezilecek yerler içerisinde ilk sırada bu dağ bulunmaktadır. Dağ il merkezine yaklaşık olarak 25 km uzaklıkta bulunmaktadır. Hiçbir zaman erimeyen karları ile muhteşem bir manzara bahşetmektedir. Rakımı 3919 metredir. Doğa ve dağ sporları için son derece uygundur. Bu nedenle sporcular tarafından ziyaret edilmektedir. Duruşu ve muhteşem manzarası ile dikkatleri üzerine çeken dağ her yıl pek çok ziyaretçiyi kendisine çekmektedir.

Türkiye sınırları içerisinde en çok ziyaret edilen kış sporları merkezi haline gelmiştir. Kayak merkezi ile birlikte pek çok turist Erciyes Dağı’nı ziyaret etmektedir. Erciyes Dağı’nın kayak yaşı 30 milyon yıl olarak söylenir. Erciyes Dağı aynı zamanda buraya gelecek olan ziyaretçileri için konaklama imkanları da sunmaktadır. Giriş ücretleri bulunmaktadır. Bu ücretler öğrenciler için çok daha düşük olabilmektedir.

Kayseri Gezilecek Yerler Haritası

  • 1- Cumhuriyet Meydanı
  • 2- Kayseri Saat Kulesi
  • 3- Kayseri Kalesi
  • 4- Kayseri Arkeoloji Müzesi
  • 5- Sultan Sazligi Milli Parki
  • 6- Kapuzbaşı Şelalesi
  • 7- Erciyes Dağı
Kapadokya Gezilecek Yerleri
Kayseri Kalesi

Kayseri’de gezilecek yerler merkez içerisinde yer alan Kayseri Kalesi mutlaka görülmelidir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak M.Ö. 3.yüzyıla dayandırılmaktadır. Birçok imparatorluk tarafından aktif bir şekilde kullanılmış olan bu kale son derece önemli bir yapıdır. Kaleye ait ilk ize Roma Dönemi’ne ait olan sikkelerde rastlanmıştır. İkinci iz ise Bizans kayıtlarında yer almaktadır. Kayseri ili geçmiş dönemlerde stratejik konumu nedeni ile pek çok saldırının merkezi olmuştur.

Kalenin iki adet giriş kapısı bulunmaktadır. Düzlük bir alana kurulmuştur. Dış ve iç kale olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Kesme ve moloz taşlar bu kalenin yapımında kullanılan malzemelerdir. Yapımı, mimarisi ve tarihi ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Giriş ücreti bulunmaktadır. Giriş ücretinin ödenmesi ile birlikte ziyaret saatleri içerisinde içerisi ziyaretçilere açıktır.

Kapuzbaşı Şelaleleri

Kayseri’de piknik yerleri içerisinde yer alan Kapuzbaşı Şelaleleri Yahya ilçesinde bulunmaktadır. Kayseri’nin merkezine 155 km uzaklıkta bulunana bu şelaleler irili ufaklıdır. Aladağlar’da eriyen kar sularından beslenmektedirler. Kayseri ilinin doğal güzelliklerinden biri olan Zamantı Irmağı’na dökülmektedirler. Kayseri gezilecek yerleri arasında ören yeri ve piknik alanı olarak geçmektedir. Muhteşem bir manzaraya sahip olmaları nedeni ile özellikle fotoğraf tutkunlarının yoğun bir şekilde ziyaret ettikleri bölgeler içerisinde yer almaktadır. Toplamda 7 adet şelale bulunmaktadır. Bunlardan 5 tanesi büyük 2 tanesi ise küçük şelalelerdir. Yükselişleri 25 ile 75 metre arasında değişiklik göstermektedir.

Bölge yaz ayları içerisinde yoğun turist akınına uğramaktadır. Kayseri Kapuzbaşı Şelalesi’nde hem piknik hem de trekking gibi doğa sporları yapabilmek mümkündür. Bu nedenle de doğa sporları seven kişiler tarafından ziyaret edilmektedir. Bölge içerisinde pek çok farklı alabalık çiftliğine rastlamak da mümkündür.

Kayseri Saat Kulesi

Kayseri gezisi düzenleyen mutlaka uğramaları gerekli olan bölgelerden biri de Saat Kulesi’dir. Tam olarak meydanda yer alan bu tarihi yapı ikinci Abdülhamit dönemlerinde yaptırılmıştır. Bu dönemde her şehre saat kulesi yaptırmak oldukça meşhur olmuştur. Bu nedenle Kayseri içerisine de saat kulesi yapılmıştır. 1906 yılında inşaatı tamamlanmıştır. Yüksekliği tam olarak 10 metre uzunluğundadır. Kulenin çinkodan yapılan bir çatısı bulunmaktadır. Üzerinde rüzgar gülü yer alıyor. Kayseri içerisinde gezilmesi gerekli olan bölgeler içerisinde yer almaktadır. Profesyonel rehberler eşliğinde yapılan turlarla bölgede yer alan tarihi mekanlar hakkında detaylı bilgiler edinerek gezi düzenlemek mümkün olabilmektedir.

Kayseri Cumhuriyet Meydanı

Kayseri il merkezinde yer alan Cumhuriyet Meydanı, Kayseri tarihinin başlangıç noktası olarak bilinmektedir. 5000 yıllık bir geçmişe sahip olması nedeni ile oldukça önemli bir yere sahiptir. Gezi düzenleyen kişiler tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gerekli olan yerler içerisinde yer almaktadır. Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait izler burada görülebilmektedir. Tarihi dokusu nedeni ile başlıca gezilecek yerler içerisine girmektedir.

Meydan aynı zamanda eski şehir merkezi ile yeni şehir merkezi arasında bir köprü görevi de görebilmektedir. Türkiye’nin en kapsamlı meydanı olarak kabul edilmektedir. Meydanda bulunan tarihi yapılar içerisinde Kayseri Kalesi, Bürüngüz Camii, Atatürk Heykeli ve Kurşunlu Camii bulunmaktadır. Bu meydana girişler ücretsizdir. Kişiler ücretsiz bir şekilde Kayseri gezi rehberi ile geziler düzenleyebilmektedirler.

Sultan Sazlığı Milli Parkı

Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kayseri’de gezilecek doğal yerler içerisinde yer almaktadır. İl merkezine yaklaşık olarak 70 km uzaklıkta bulunmaktadır. 2006 yılında milli bir park haline getirilerek ziyaretçilerine kapılarını aralamıştır. Develi ve Yeşilhisar ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır. Doğal güzelliği nedeni ile mutlaka gezilmesi gereken yerler içerisinde yer almıştır. Bölgenin büyük bir kısmı sazlıklar ile kaplı bir haldedir.

Osmanlı Dönemi’nde Kayseri ilinde görev yapmakta olan sultanlar burada avlanırlardı. Bu nedenle adı Sultan Sazlığı olarak kalmıştır. Bu milli park sahip olduğu özellikler ile dikkatleri kendisine çekmektedir. Bölgede Erciyes Dağı görüntülenebilmektedir. Oldukça hoş manzaralara sahiptir. Bölgesel olarak Kuş Cenneti olarak bilinen parkı içerisinde 300’den fazla kuş türü olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda burada 428’den fazla bitki türü barınmaktadır. Bu nedenle bu bölge son derece önemlidir ve Kayseri’yi ziyaret eden gezginler tarafından mutlaka ziyaret edilmelidir.

Kayseri Arkeoloji Müzesi

Kayseri’de ne yapılır diye düşünen kişiler ilk olarak burada yer alan benzersiz müzeleri gezmekle işe başlayabilir. Merkezi olan Battalgazi ilçesi içerisinde yer alan bu müze arkeoloji müzesi olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir. Burada yer alan eserler kronolojik sıraya göre düzenlenmiş ve bu şekilde sergilenmektedirler. Tunç Çağı dönemlerine kadar eski objeleri burada görebilmek mümkündür. 1969 yılında hizmete açılmıştır. Müzede en dikkat çekici tarihi eserler içerisinde tablet, madeni paralar bulunmaktadır. Mermerler de son derece dikkat çekici özelliklere sahiptir. Kayseri Arkeoloji Müzesi’ne gezi düzenlemek isteyen kişiler giriş ücreti ödemek zorundadır. Müzekart ile birlikte ücretsiz bir şekilde giriş yapabilmek mümkündür.

Kayseri’de Piknik Yerleri

Kayseri, doğal güzellikler açısından oldukça zengin bir şehirdir. Bölgede ailenizle ya da arkadaşlarınızla birlikte piknik yapabileceğiniz pek çok alan vardır. Bu piknik yerleri çevre illere giden ziyaretçilerin de dinlenme noktası olabilmektedir.

  • Kent Ormanı, Kayseri’nin en büyük piknik alanı olarak bilinmektedir. Farklı zevklere hitap edecek şekilde tasarlanmış olan alanda özel trekking parkurları, barbekü bölümleri, spor alanları bulunmaktadır. Dilerseniz yiyeceklerinizi yanınıza alabilir dilerseniz de bölgedeki restoranlarda karnınızı doyurabilirsiniz. Ayrıca Erciyes Dağı manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
  • Anadolu Harikalar Diyarı, özellikle çocukları ile piknik yapmak isteyenlere hitap eden bir piknik alanıdır. Tesisin içerisinde donanımlı bir lunapark bulunmaktadır. Piknik yapabilir, lunaparkta zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca tesis içerisinde bir de hayvanat bahçesi bulunmaktadır.
  • Kadir Has Kültür Parkı, Kayseri’deki büyük piknik alanlarından birisidir. 300.000 metrekarenin üzerindeki alanında özel barbekülü kamelyalar bulunmaktadır. Aracınız için otopark sorunu yaşamayacağınız piknik alanının çocuk park ve spor alanları da bulunur.  
  • Gültepe Parkı, Kayseri’nin merkez ilçelerinden olan Melikgazi’de bulunan Gültepe Parkı, doğada zaman geçirebileceğiniz piknik alanlarından birisidir. Ancak merkezi bir konumda bulunduğundan dolayı mangal yapılmasına izin verilmemektedir. Burada hazır yiyeceklerinizi alarak gidebilir ve bol oksijenin tadını çıkarabilirsiniz.
  • Beştepeler Mehmet Çalık Parkı, yine oldukça büyük bir alan kurulmuş olan piknik alanlarından birisidir. İçerisinde bulunan hayvanat bahçesi çocukların oldukça ilgisini çekmektedir. Ayrıca kaykay pisti, gözetleme kulesi, açık hava tiyatrosu gibi ilgi çekici bölümler bulunmaktadır.
  • Derebağ Şelalesi, Yahyalı ilçesinde bulunan bir piknik alanıdır. Şelale bölgedeki mağaralar içerisinden çıkmaktadır. Suları ise; son derece berraktır. Yeşil ile mavinin birleşim noktasında zaman geçirmek ve modern yaşamın stresinden biraz da olsa arınmak isterseniz tercihinizi Derebağ Şelalesi’nden yana kullanabilirsiniz.
  • Kapuzbaşı Şelaleleri, 7 farklı şelalenin bir arada bulunduğu bir piknik alanıdır. Her mevsim akışlarını sürdüren şelaleler Seyhan Nehri’ne akmaktadır. Özellikle yaz ve ilkbahar aylarında bolca ziyaretçi alır.

Kayseri’de Gezilecek Eğlenceli Yerler

  • Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri denildiğinde akla ilk gelen yer Erciyes Kayak Merkezi’dir. Eğer Kayseri’ye Kasım ve mayıs ayları arasında geldiyseniz kayak merkezini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Erciyes, yapay karlarla desteklenen bir kayak merkezi olduğundan dolayı mayıs ayına kadar kayakçılara ev sahipliği yapmaktadır. Oldukça gelişmiş bir tesis bulunmaktadır. Kayak malzemeleriniz yoksa buradan kiralayabilir ve dilerseniz eğitim de alabilirsiniz.
  • Mazakaland, Kayseri’nin en büyük eğlence merkezidir. 70.000 metrekare üzerine kurulmuş olan tesis hem çocuk hem de yetişkinlere hitap etmektedir. Mazakaland’ın yapay gölünde gondol gezileri düzenlenmektedir. Siz de gondola binebilir ve bol bol fotoğraf çekinebilirsiniz. Ayrıca lunaparkta eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Arkadaşlarınız ve ailenizle birlikte paintball oynamak için de ideal bir seçimdir. Ayrıca Mazakaland farklı temalara sahip özel bölümlere de sahiptir.
  • Anadolu Harikalar Diyarı, ailelerin çocuklarının eğlenmesi için tercih ettikleri tesislerden birisidir. Oldukça eğlenceli bölümleri bulunmaktadır. Özellikle korku tünellerinde eğlenceli zamanlar geçirmeniz mümkündür. Ayrıca buz pistinde kayabilir ya da binicilik tesisinde bulunan atlara binebilirsiniz. Ancak tesisin hafta içi 18.30, hafta sonu 20.00’da kapandığını unutmamalısınız.
  • Kayseri Bilim Merkezi, bilimi eğlenceli bir şekilde öğrenmek isteyenlere hitap edecek bir yerdir. İçerisinde gezegen evi, laboratuvar ve çeşitli atölyeler bulunur. Bilim şovlarına katılabileceğiniz ve astroloji eğitimlerini izleyebileceğiniz bir alandır. Yıl boyunca sık sık workshoplar düzenlenmektedir. Ayrıca merkez Tübitak tarafından da desteklenmektedir.
Kayseri’de 1 Günde Ne Yapılır?

Kayseri, gezilip görülecek pek çok yeri bulunan bir şehirdir. Tarihi dokusu ve doğal güzelliklerin yanı sıra müzeleri eğlenceli yerleriyle de bilinmektedir. Eğer Kayseri’de geçireceğiniz bir gününüz bulunuyorsa dolu dolu geçirmenizde fayda vardır.

Kayseri gezisine başlarken öncelikle Osmanlı Sokağı’nı gezmenizde fayda bulunur. Burada bulunan evlerde Osmanlı Dönemi’nde Rum, Ermeni ve Türkler bir arada yaşamıştır. Mimarisinde de farklı medeniyetlerin izlerini görebilirsiniz. Burada bulunan eski taş evler ise; günümüzde kafelere dönüştürülmüştür. Ardından Yaman Dede Kültür Evi’ne uğrayabilirsiniz. Konakta yaşayan Talas dedenin ölmesiyle birlikte konakta korunmuş ve kültür evine çevrilmiştir.

Ali Dağı Sarnıçlı yeraltı şehri, Kayseri de tıpkı Nevşehir gibi yer altı şehirleri ile ünlüdür. Bölgenin toprak yapısı işlemeye uygun olduğundan geçmiş dönemlerde pek çok yer altı şehri inşa edilmiştir. Ali Dağı Sarnıçlı yeraltı şehri de bunlardan birisidir. Yaklaşık 3000 yıl önce inşa edildiği düşünülen yeraltı şehrinin keşfedilmesinin üzerinden uzun bir süre geçmemiştir. Bu nedenle henüz tam anlamıyla ziyarete açılmamıştır. Şaraphane, mutfak, şapel gibi bölümler ziyarete açıktır. En ilginç kısmı ise; yeraltı şehrinin yaz kış 8 derece sabit sıcaklığa sahip olmasıdır.

Meryem Ana Kilisesi, Kayseri’nin en önemli yapıları arasında yer alır. 19. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kilise günümüzde kütüphane olarak kullanılmaktadır. 24 saat boyunca ziyaret edebileceğiniz kütüphanenin içerisinde ücretsiz çay, kahve servisi bulunmaktadır.

Gevher Nesibe Medresesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi, karşılaşabileceğiniz en ilginç müzelerden birisidir. Zamanında bir tıp okulu olarak kullanılmıştır. Binada psikiyatri hastaları su terapisi yapılmış ve çeşitli alternatif tıp teknikleri üzerinde çalışılmıştır.

Kurşunlu Camisi, Mimar Sinan’ın Kayseri’deki eseri olan Kurşunlu Camisi’ni gezebilirsiniz. Kayseri, Mimar Sinan’ın doğduğu yer odluğu için bu eserine diğerlerinden daha fazla önem verdiğini söylemek mümkündür.  Oldukça zarif bir işçiliğin ön plana çıktığı cami 16. Yüzyılda inşa edilmiştir.

Millî Mücadele Müzesi, Kayseri’nin görülmesi gereken müzeleri arasında yer alır. Bu müzenin bulunduğu bina pek çok önemli ismin eğitim aldığı ve verdiği bir lisedir. Turgut Özal ve Abdullah Gül’ün mezun oldukları lisede Faruk Nafiz edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Sabah 09.00 ile 17.00 arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Kayseri’nin tarihi dokusunu en iyi şekilde yansıtan yerlerden olan Kapalı Çarşı’yı gezmeden Kayseri’den dönmemelisiniz. Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Türkiye’nin en büyük ikinci kapalı çarşısı olarak bilinmektedir. Çıkan yangın sonucunda zarar gören çarşı orijinaline sadık kalarak tekrar inşa edilmiştir.

Kayseri Kakkında Kısa Soru Cevap
Kayseri’nin En Meşhur Tatlısı Nedir?

Kayseri ağırlıklı olarak Osmanlı mutfağından seçmelere yer veren bir şehirdir. Şehrin en meşhur tatlısı da Nevzinedir. Nevzine tatlısının içerisinde imik, pekmez, tereyağı bulunur. Hazırlanan tatlı helva formundadır. Üzerine Antep fıstığı ilave edilebilir. Servis esnasında genellikle tahin kullanılır. Ayrıca dondurma ile birlikte sunum yapan restoranlar da bulunur. Kayseri’deki restoranların büyük kısmında bu lezzete rastlayabilirsiniz.

Kayseride nereleri gezelim?

Kayseri’de genelde tarihi bir gezi alanı oluşturup tarih kokan yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Meryem Ana Kilisesi
Kayseri Atatürk Evi
Kapuzbaşı Şelalesi
Sultansazlığı
Talas
Tarihi Kayseri Mahallesi
Zeynel Abidin Türbesi
Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi
Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahane
Kapalıçarşı ve Kazancılar Çarşısı
Mix Kayseri Yaşam Merkezi
Kayseri Cumhuriyet Meydanı
Hunat Hatun Camii ve Külliyesi
Alaca Kümbet
Ağırnas Yeraltı Şehirleri
Erciyes Dağı
Mimar Sinan Evi
Soğanlı Vadisi

Kayseride ne hediye alınabilir?

Kayseri’yi gezip dolaştıktan sonra sevdiklerinize kayseriden ne alabilirsiniz soruna bütçenize göre alabileceğiniz ürünler aşağıdadır.
Bünyan Halısı
Soğanlı Bez Bebekleri
Yahyalı Halısı
Sedef Ürünleri
Gilaburu Meyvesi
Pastırma
Mantı
Kayseri Maketleri

Kayseri yöresel ürünler nelerdir?

Kayseri şehrinin damak lezzeti birçok ilden farklılık göstermektedir. Sucuk, Pastırma mantı çeşitlerinden hariç olarak Nevzine, Pöç, Aside, Kayseri katmeri, Tahinli yaprak sarması cıvıklı Kayseri Tiridi, Yağlama yoğurt tatlısı gibi bir çok farklı yöreye özgü lezzetler bulunmaktadır.

Kayserinin hangi tatlısı meşhur?

Kayseri’nin bir çok farlı çeşit tatlısı bulunmaktadır ama bunların en başında gelen Nevzine Tatlısı gelmektedir. Pekmez ve tahinin farklı uyum içerisinde yapılan tatlının üzerinede ceviz serpiştirilerek sunum yapılan bu tatlı damaklarda farklı güzel lezzet sunmaktadır. Nevzine tatlısını Kayseri’yi ziyaret edenlerin illaki tatması gereken bir tatlı türüdür.

Kayserili neyi sever?

Kayserili Neyi severse zaten Kayseri’de de o meşhur olmuştur. Farklı şekillerde onlarca çeşit mantısı, pastırması ve sucuğu başta gelen Kayseri’lilerin sevdiği en başlıca ürünler arasındadır. Kayserilerin sevdiği ürünler arasında Çemen, Yağlama, Tahinli katmeri, Cıvıklı, Nevzine en çok tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır.

Kayseri’nin Hangi İçeceği Meşhurdur?

Kayseri’de bulabileceğiniz yöresel içeriklerin başında gilaburu suyu yer alır. Tam bir c vitamini deposudur. Çalılarda yetişen bu meyvenin suyunu Kayseri’de pek çok kafe ve restoranda bulabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz siz de gilaburu meyvesinden satın alarak suyunu hazırlayabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.