Kayseri, İç Anadolu’nun gözde şehirlerinden birisidir. Hem tarihi yapısı hem de doğal güzellikleri açısından zengindir. Ancak mutfağının ayrı bir yere sahip olduğunu söylemek gerekli. Kayseri’de yemeden dönmemeniz gereken pek çok yöresel yemek bulunur. Kayseri’de ne yenir diye merak edenler için makelemizden en iyi şekilde faydalanmanızı dileriz.
Kayseri’de Ne Yenir? Kayseri Yemekleri Nelerdir?
- 1- Kayseri Mantısı
- 2- Develi Cıvıklısı
- 3- Kayseri Yağlama
- 4- Etli Yaprak Sarma
- 5- Pöç
- 6- Kayseri Sucuğu ve Pastırması
- 7- Kelle Paça
- 8- Nevzine Tatlısı
- 9- Kayseri Su Böreği
- 10- Gilaburu Suyu
Kayseri, mantısı ile özdeşleşen şehirlerden birisidir. Mantılarının küçüklüğü dillere destandır. Özellikle sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sosla muhteşem uyum içerisindedir. Kayseri merkezde mantı yiyebileceğiniz çok sayıda restoran bulunur. Elmacıoğlu ve Cemen’s Gurme tercih edebileceğiniz başarılı seçimlerdendir. Üstelik dilerseniz hazır mantı da satın alabilirsiniz.
Develi Cıvıklısı, lahmacun ve etli ekmeğe benzer bir lezzettir. Kuşbaşı et kullanarak yapılır ve şehirde oldukça popülerdir. Bereket Develi Cıvıklısı, bu lezzetin tadına bakabileceğiniz en iyi mekanlardan birisidir. Ayrıca Kocasinan’da bulunan Lezzet Develi Cıvıklısı’na da bir şans verebilirsiniz.
İncecik açılan hamurların arasına koyulan kıymalı harçla yapılan yağlama servis edilirken üzerine sarımsaklı yoğurt eklenir. Lahmacuna göre daha yumuşak ve yağlı bir yapıdadır. Yağlama yiyebileceğiniz en iyi mekanların başında Elmacıoğlu yer alır. Ayrıca Altındede Pide Fırını da ideal bir seçimdir.
Üzüm denildiğinde akla ilk gelen yerlerden birisi Kapadokya’dır. Hal böyle olunca Nevşehir ve Kayseri’nin sarmalarının neden bu kadar lezzetli olduğunu anlamak zor olmayacaktır. Kayseri’de mantılar için olduğu gibi sarmalara da büyük emek verilir. Karşınıza parmak inceliğinde sarılmış sarmalar çıkacaktır. Genellikle zeytinyağlı yapılıyor olsa da etli sarma yapan yerlere de rastlayabilirsiniz. Eğer daha önce Kayseri sarması yemediyseniz üzerine yoğurt ve domates sosu dökülerek servis ediliyor olması da ilginç gelebilir.
Pöç, daha çok Ortadoğu ülkelerinde tüketilen bir lezzet olarak biliniyor olsa da Kayseri’de de son derece meşhurdur. Bu ortaklığın Osmanlı mutfağına dayandığı tahmin edilmektedir. Kayseri’de pek çok lezzet gibi Pöç de uzun sürede hazırlanmaktadır. Dana etinden yapılan bu yemek yaklaşık 20 saat pişirilmektedir. Bu nedenle lokum gibi bir ete dönüşmektedir. Beraberinde ise; baharatlarla zenginleştirilmiş pilav ikram edilmektedir. Kayseri’de pöç yiyebileceğiniz çok sayıda mekân bulunmaktadır. En lezzetlilerinden birisi ise; Melikgazi ilçesinde bulunan Altınsaray’dır.
Kayseri’de ne yenilir içilir diye soranların bile otomatik ilk bildikleri şey sucuk ve pastırmadır. Kayseri denildiğinde akla ilk gelen lezzetler arasında sucuk ve pastırma bulunur. Bu geleneğin geçmişine bakıldığında Kayseri bölgesindeki hayvancılığın oldukça popüler olmasına ve sucuk ile pastırmanın eti iyi bir saklama yöntemi olmasına dayanmıştır. Kayseri’nin sucukları ise; Anadolu’nun pek çok bölgesine göre daha lezzetli ve popüler olduğunu söylemek mümkündür. Kayseri’de farklı büyüklükte sucuk ve pastırma üreticileri bulabilirsiniz. Özellikle küçük ölçekli işletmelerde ürün tadımı yapma imkânınız da bulunur. Bu nedenle sevdiklerinize hediyelik almayı düşünüyorsanız ideal bir seçim olabilir. Eğer tercihinizi daha büyük bir firma daha yana kullanmak istiyorsanız Şahin ya da Başyazıcı ürünlerine bir şans verebilirsiniz.
Kayseri’de yemek kültürünün içerisinde sakatların önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu nedenle kelle paça içebileceğiniz pek çok sayıda yere rastlayabilirsiniz. Üstelik Kayseri’deki kelle paçacılar yalnızca günün belli bir saatinde de açık değildir. İşletmelerin hemen hemen hepsi 24 saat boyunca hizmet vermektedir. Bölgede ağırlıklı olarak kelle paça yapımında kuzu eti kullanılmaktadır. Ancak kuzu eti tercih etmiyorsanız dana etinden yapılan işletmeleri deneyebilirsiniz.
Nevzine tatlısı, dışarıdan bakıldığında klasik un helvasına benzemektedir. İçerisinde irmik bulunmaktadır. İrmiğin iyice kavrulmasından sonra üzerine pekmez ilave edilerek hazırlanmaktadır. Kapadokya bölgesinde oldukça yaygın olan üzüm bağları nedeniyle pekmezli tatlıların sık sık tüketildiğini görebilirsiniz. Bölgede bulunan işletmelerin hemen hemen hepsinde nevzine tatlısı servis edilmektedir. Tercihinize göre üzerine ceviz ya da Antep fıstığı ilave edilmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca tahin ile de harika bir uyum sergilemektedir.
Su böreği Kayseri kahvaltılarının vazgeçilmez bir lezzeti olarak kabul edilmektedir. Türkiye’nin pek çok bölümünde yalnızca peynirli su böreği yapılıyor olsa da Kayseri söz konusu olunca işler değişmektedir. Kayseri’de su böreğinin kıyma olan versiyonunu bulmanız da mümkündür. Ayrıca diğer bölgelere göre daha fazla yağ kullanıldığı ve bu nedenle daha çıtır bir kıvama sahip olduğu söylenebilir.
Gilaburu son derece faydalı bir meyve olmakla birlikte Kayseri haricinde Türkiye’de çok fazla yaygınlaştığını söylemek mümkün değildir. Dağlık bölgelerde elde edilen bir meyvedir. Antioksidan açısından oldukça zengindir. Kayseri’de ile gilaburunun her versiyonu ile karşılaşabilirsiniz. Doğrudan meyve olarak yiyebilir ya da suyunu içebilirsiniz. Hemen hemen her köşe başında gilaburu suyu alabileceğiniz büfelerle karşılaşırsınız. Ayrıca hediyelik olarak kurutulmuş ile gilaburu alabilir ve çayını hazırlayabilirsiniz.
Kayseri’de ne yenir, kayseri yöresel yemekleri hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Kayseri ilini ziyaret edenlerin bu lezzetleri tadmadan dönmemeleri dileklerimiz ile, yazımızı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz. Sizlerde deneyimlediğiniz tavsiye edeceğiniz Kayseri yemeklerini yorumlar kısmından bizler ile paylaşabilirsiniz.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Kayseri_mutfa%C4%9F%C4%B1
Kapadokya Restoranları
Yediğim yemeklerden unutamıyacağım harika lezzetler. Kaysei sen harikasın be