Özlüce Yeraltı Şehri Nerede, Özlüce Yeraltı Şehri Yol Tarifi Gezilecek Yerler
Yeraltı şehirleri Kapadokya bölgesine özgüdür. Eşi benzerleri olmayan yeraltı şehirlerinden biri de Özlüce Yeraltı Şehri’dir. Kapadokya bölgesinde bulunan yeraltı şehirlerinin sayısı yaklaşık olarak 200’ü aşmış durumdadır. Kapadokya’da toplamda yaklaşık olarak 25 bin kilometrekarelik bir alandan oluşmaktadır. Kapladığı alan düşünüldüğünde hemen hemen her yerinde bir yeraltı şehrine rastlamak mümkündür.
Birbirinden farklı özelliklere sahip olan yeraltı şehirlerinin kurulum amaçları günümüzde hala bir tartışma konusudur. Ancak bu Özlüce Yeraltı şehri için genel bir kanı bulunmaktadır. Şehre yapılan saldırılardan korunmak isteyen halkın bu şekilde bir çözüm ürettiği düşünülmektedir. Geçici olarak saldırılardan korunabilmek için güvenli bir şekilde yaşamlarına devam edebilmek için böyle bir çözüm ürettikleri düşünülmektedir. Savunma amaçlı olarak yapılan yeraltı şehirlerinin pek çok faklı özellikleri bulunmaktadır. Nevşehir yeraltı şehirleri içerisinde yer alan odaları, katları ile birlikte kendilerine özgü yapılara sahiptirler. Kapadokya’da yer alan yeraltı şehirlerinden biri de Özlüce yeraltı şehridir.
Özlüce yeraltı şehri Nevşehir ilinde Derinkuyu karayolu üzerinde yer alan Kaymaklı Kasabası’nın 6 km batısında yer alan bir yeraltı şehridir. Eski adı Zile olan bu şehir bu isimle de anılıyor. Özlüce diğer yeraltı şehirlerinden çok daha farklı bir yapıya sahiptir. Hem jeolojik olarak hem de mimarisi olarak farklı özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Yeraltı şehri farklı tüf kayalarından oluşturulmuştur. İçi tam olarak temizlenmemiştir ve kat sistemi bu şehirde yoktur. Bu nedenle diğer yeraltı şehirlerinden ayrılmaktadır.
Kapadokya’da yer alan diğer yeraltı şehirleri katlı sistemlerden oluşmaktadır. Yerin altına giden katlar farklı amaçlara hizmet etmektedir. Ancak Derinkuyu Özlüce Yeraltı Şehri için bu sistemin kullanıldığı söylenemez, çünkü tek kattan oluşmaktadır. Tek katlı ve oldukça geniş olan bu yeraltı şehrinin girişi bazalttan oluşmakta olan iki kemerli bir mekandan oluşmaktadır. Sonrasında da 15 metre uzunluğuna sahip olan moloz taşlardan örülmüş bir geçit aracılığıyla tüf kayaya ulaşmak mümkün olabilmektedir.
Özlüce yeraltı şehrinin girişinde yer alan taşlar tüf kayaya oranla çok daha yenidir. Ana tüf kayanın bitiminde yer alan yaklaşık olarak 1,5 metre çapındaki set granit taştan meydana gelmiş olan sürgü taşı bulunmaktadır. Şehre ilk girildiğinde karşılaşılan ana mekan şehrin en geniş alanlarından biridir. En geniş alan olan giriş alanı iki bölüme sahiptir. Mekanın sağ tarafında erzaklar yer alırken, sol kısmında da oturma alanları yer almaktadır. Yan taraflarında hücre tipinde olan odalar bulunmaktadır. Alt kısımlarında da tuzaklar yer almaktadır. Göçük tehlikesine sahip olması nedeni ile tam olarak temizlenmemiştir. Bu nedenle tam olarak ziyarete açılmış bir şehir değildir.
En güzel yeraltı şehri olan Özlüce yeraltı şehri Kapadokya içerisinde Özlüce Köyü’nde bulunmaktadır. Bu köyün eski adı Zile’dir. Tipik bir Rum köyüdür. Hem küçük hem de şirin bir köydür. Köyü hem eski Rum evlerini hem de yeni binaları içeren bir karmaşa gibi görünse de Rum evlerinin sıcaklıkları her zaman hissedilmektedir. Özlüce Köyü turistleri özellikle de Kutsal Havariler Kilisesi’ni görmek için de ziyaretlerini gerçekleştirmektedirler.
Yoğun Rum nüfusu Özlüce Köyü’nde barınmaktaydı. O zamanlardaki adı “Zelia” idi. Ancak sonraki zamanlarda ismi “Zile” oldu. Özlüce Köyü çok eksi dönemlerde Perslerin hakimiyeti altında iken bölgedeki en kutsal yerlerden biri idi. 1902’li yıllarda da köye gelen Türklerle birlikte karma bir halk oluştu. 350 Rum evine karşılık olarak 20 Türk evi düşmekteydi. Hatta Türklerin o dönemlerde Rumların bağlarında çalışarak geçimlerini sağladıkları da söylenir. Şimdilerde de Özlüce Köyü’nde 300 ev bulunmakta ve totalde 2000 kişilik bir nüfusa sahip olmaktadır. Özlüce Yeraltı Şehri de burada yer almaktadır. Özlüce Yeraltı Şehri hücre tipi odaları, geniş ve katsız olması ile oldukça ilginç bir şehirdir. Oturma odaları, erzak depoları gibi iki bölümden oluşan bir şehirdir. Göçüklerin oluşabilme tehlikesi bulundurduğundan dolayı ziyaret edebilmek, içine girebilmek mümkün değildir. Henüz ziyarete açılmış bir yeraltı şehri değildir.
Kapadokya gezilerinde yeraltı şehirlerini ziyaret etmek olmazsa olmazdır. Herkesin en zevkle ve merakla gezdiği yerlerden biri yeraltı şehirleridir. Her yeraltı şehrinin kendisine has özellikleri, güzellikleri bulunmaktadır. Kapadokya bölgesinde tam tamına 200 yeraltı şehri yer alıyor. Bu nedenle yeraltı şehirlerini gezip görmemek imkansız bir hale gelmektedir. Kapadokya’da yer alan neredeyse tüm yeraltı şehirleri yumuşak volkanik tüflerin aşağı doğru oyulması ile birlikte oluşmuştur. Yaklaşık olarak 30.000 kişiyi barındırma özelliklerine sahip olan yerlere yeraltı şehri dense de daha küçük olanlarına da yeraltı köyleri adı verilmektedir.
Özlüce yeraltı şehri de geniş kapsamlı yeraltı şehirlerinden biridir. Kendisine has özellikleri ile diğer yeraltı şehirlerinden ayrılmaktadır. Kapadokya içerisinde birbirinden farklı yeraltı şehirleri de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Kaymaklı Yeraltı Şehri, Öz Konak Yeraltı Şehri, Derinkuyu, Acıgöl, Tatların gibi şehirlerdir. Her bir şehrin kendisine has özellikleri bulunmakta ve kendi içinde özel bir yere sahip olmaktadır.
Erzak depoları, mutfakları, oturma alanları ile oldukça ilgi çekici özelliklere sahiptir. Çok katlı olan bu şehirde en ilginç olan alanlardan birisi bakır işleme atölyesidir. Bakır atölyesi 4.katta yer almaktadır. Hem üretim hem de işleme alanlarının oldukça gelişmiş olmaları insanların burada mesai harcadıklarının özetidir. Şehir içinde keşfedilen bölümler bir hayli fazladır. Bu nedenle bu şehrin diğer yeraltı şehirleri içerisinde en geniş ve buna bağlı olarak da en çok nüfusa sahip olan şehir olduğu düşünülmektedir. Kapadokya yeraltı şehirleri içerisinde en önemli yere sahip olan şehirlerdendir.
Derinkuyu nasıl bir yer soruları yeraltı şehirlerini merak edenler tarafından sorulmaktadır. Derinkuyu Yeraltı Şehri en gelişmiş olan şehirlerden biridir. Nevşehir’de bulunan şehir merkeze 29 km uzaklıkta yer alıyor. Tam olarak 8 kattan oluşan bu şehir 85 metre derinliğe sahiptir. Oldukça büyük bir şehir olması nedeni ile büyük bir öneme sahiptir. İçerisinde misyoner okulu dahi yer almaktadır. Uzun süreler boyu yaşam sürdürebilmek amacı ile oluşturulduğu düşünülmektedir.
Derinkuyu şehrinin ilgi çekici özelliklerinden biri 55 metre kadar derinliğe inmekte olan hava borularıdır. Derinkuyu Yeraltı Şehri ziyaretçilere açıktır. Derinkuyu yeraltı şehri efsanesi kesinlikle görülmeye değer önemli yeraltı şehirlerinden biri olmaktadır.
Özlüce Yeraltı Şehri’ne gidebilmek için merkezden kalkan Kaymaklı köyü için pek çok otobüs ve minibüsler tercih edilebilmektedir. Bunun yanında özel araçlar ile birlikte de bu bölgeye ulaşabilmek mümkündür. Ancak yerlatı şehrinin içini ziyaret edebilmek göçükler oluşabileceği tehlikesi nedeni ile mümkün değildir. Bulunduğu bölgeyi, köyü ve köyde yer alan tarihi evleri görebilmek mümkündür. Nevşehir Niğde karayolu üzerinde yer almaktadır. Nevşehir’e 29 km uzaklıkta yer almaktadır.
Özlüce Yeraltı Şehri henüz tam olarak temizlenmemiş ve göçük tehlikesinden dolayı ziyarete açılmamıştır.
En Büyük Yeraltı Şehri Neresidir?
Kapadokya’da yer alan pek çok yeraltı şehri içerisinde en büyük yeraltı şehri merak edilmektedir. Kaymaklı Yeraltı Şehri diğer şehirlere göre çok daha fazla nüfusu alabilme kapasitesine sahip olduğu ve buna bağlı olarak da en geniş yeraltı şehri olduğu düşünülmektedir. İçerisinde yer alan ilginç odalar da bu kanıyı destekler niteliktedir. Nevşehir merkezde bulunan Nevşehir kalesinin civarında yeni bulunan yerlatı şehri bölgesinin ve Türkiye’nin en büyük yerlatı şehri olarak keşfedilmiş ve temizlik süreci devam etmektedir. Kısmı yerleri ziyaretçilere açılmış gezmeye müsait haldedir.
https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/nevsehir/gezilecekyer/ozluce-yeralti-sehri
http://www.nevsehir.gov.tr/ozluce-yeralti-sehri