en
en

Selime Manastırı Katedral

Kapadokya Selime Manastırı Katedral Kilisesi Güzelyurt Selimiye Ulaşım Yol Tarifi

Selime Güzelyurt Kapadokya içerisinde eşsiz güzelliklere sahip olan en uğrak yerlerden biridir. Kapadokya gezisi düzenleyenlerin mutlaka uğramadan gitmemeleri gerekli olan bölgelerden biridir. Ziyaretçiler burada tarihle iç içe olabilecekleri gibi eşsiz doğası ile birlikte hoş vakitler geçirebilmektedirler. Doğanın sessiz kucağında huzurlu vakit geçirebilmek mümkün olabilmektedir. Sessiz, sakin ve huzur dolu bir yerde kafa dinlemek isteyenlerin mutlaka uğraması gerekli olan bir yerdir. Kişiler burada huzurla kafa dinleyebilmekte ve günlük streslerinden uzakta kalabilmektedir. 

Selime Güzelyurt Kapadokya

Selime her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmakta olan kendisine has özellikleri ile dikkatleri çeken bir bölgedir. Ihlara Vadisi’nin hemen bitiminde yer almaktadır. Kapadokya’da gezilmesi gerekli olan yerler içerisinde bulunmaktadır. Dik bir yamaç üzerinde birçok peribacası ile kendisini süslemiş olan Selime Köyü bir katedral içermektedir. Selime Sultan Türbesi de aynı şekilde buraya bulunuyor. Bu türbe Selçuklu Dönemi’ne aittir. Sultan Türbesi bulunduğu köye de ismini vermiştir. Kalesi kayaya oyulmuş bir şekilde inşa edilmiştir ve benzersiz kiliselere sahiptir. Selime bölgesi tarihe ev sahipliği yapan oldukça önemli bölgeler içerisinde yer almaktadır.

Güzelyurt Ihlara Vadisi’ne yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta bulunmaktadır. Aksaray iline de 45 km uzaklıkta yer almaktadır. Tarihe şahitlik yapan doğal güzellikleri ile Kapadokya’nın en önemli bölgelerinden biri haline gelmiştir. Bu denli önemli bir bölge olmasında Naziandoslu Gregorius din adamının etkisi yüksektir. Eski zamanlarda Hristiyanlığın yayılması için uğraş veren bir din adamı idi.

Bölge pek çok farklı kiliseye kucak açmıştır. Bunlar: Yüksek Kilise, Silvişli Kilise, Kızıl Kilise, Koç Kilisesi, Ahmatlı Kilisesi isimli kiliselerdir. Her biri görülmeye değer olan, kendisine özgü özelliklere sahip olan kiliselerdir. Bölgeye uğrayan herkesin bu kiliseleri de muhakkak görmesi gereklidir. Bunların yanında 1891 yıllarında kilise olarak kullanılmakta olan ancak günümüzde artık cami olarak kullanılan bir yapı da bulunuyor. Her bir tarihi dokuya Kapadokya’nın gözbebeği konumunda olan Güzelyurt ev sahipliği yapmaktadır.

Selime Manastırı Özellikleri

Kapadokya’ya gidildiğinde Ihlara Vadisi sonunda kişilerin karşısına çıkacak olan bir katedraldir. Selime Manastırı kendi başına 300 bin turist ağırlamaktadır. İnsanların akın akın geldikleri bu manastır oldukça değerlidir ve görmeye değerdir. Bu nedenle Kapadokya gezisi oluşturacak kişilerin gezi listelerine mutlaka eklemesi gerekmektedir. Bölge hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı olan ve Kapadokya’nın en büyük manastırı Selime beldesinde bulunmaktadır. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler burada yer alan birbirinden farklı ve eşsiz güzelliklere sahip olan peribacalarını görebilmektedirler.

Selime’de yapılacaklar listesinin başında Manastırı ziyaret etmek yer almaktadır. Hristiyanlar Roma döneminde pek çok kilise yapmaktaydı. Selime Manastırı Oyma Kilise inşa etmeye devam ediyorlardı. Yaşadıkları bu gizli alanlarda aynı şekilde ibadetlerini de yerine getirmektedirler. Ancak sonralarda Selçuklular için de ev sahibi olan Manastır (Katedral) Moğolların Anadolu’ya yaptıkları saldırılarda baş kale görevi görmekte idi.

Belde peribacaları ile süslenmiş bir haldedir. Burayı ziyarete gelenler pek çok peribacası ile karşılaşabilmektedir. Kaya üzerine oyma bir halde 100’e yakın mekan turistleri kendisine çekmektedir. Bir yıl içerisinde yaklaşık olarak 300 bin ziyaretçi kabul etmektedir. Bu nedenle oldukça rağbet göre turistik yerler içerisinde yerini almaktadır. Kalabalığın hiçbir şekilde bitmediği, eşsiz güzelliklere sahip olan bu mekan mutlaka gezilmeli ve görülmelidir.

Manastırı Katedral karşısında da Selime Sultan Türbesi yer almaktadır. Bu türbe aynı şekilde beldeye de adını vermiştir ve bölgenin adı Selime olmuştur. Yol zahmeti olmadan rahatlıkla katedral gezisi sonrasında türbe de gezilebilmektedir.

Selime Manastırı tarihi itibariyle Kapadokya içerisinde en önemli yerlerden biri olabilir. Selime beldesi Roma, Selçuklu, Hitit, Pers, Asus, Bizans Danişment, Osmanlı Devletleri görmüştür. Çoklu medeniyet geçmişi ve zengin kültürü ile mutlaka ziyaret edilmesi gerekli olan bölgeler içerisindedir. Tarihin izleri burada en iyi şekilde görülebilmektedir. Selime Manastırı da sahip olduğu tarihi dokusu ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Ortodoks inancına sahip olan kişiler burada yaşamakta iken Katedralden gelen her türlü kurala kayıtsız şartsız bir şekilde uyum sağlamakta idiler. Burası Ortodoks inancına sahip olan kişiler için son derece kutsal bir bölgedir.

Selime Manastırı Ihlara Vadisi sonrasında 14 km’lik bir alana yayılmış bir haldedir. Selime’nin en önemli eseri olan Katedraline çıkış sırasında ziyaretçilerin karşısına develerin çıkarıldığı bir kervan yolu çıkabilmektedir. Develerin buraya geliş nedeni Selime’de yer alan bir pazardır. Bu alan orta kısma kadar gelmektedir. Bu alanın yukarısında da insanların ibadetlerini gerçekleştirebilmeleri için ayrılmış olan alan bulunmaktadır.

Selime Manastırı Mimari Özellikleri

Selime Manastırı mimarisi sur ve mevzilerden oluşur. Kayaların oyulması ile oluşturulmuştur ve üst kısmı kale şeklindedir. Bu manastır pek çok din adamının yetiştirilmesinde rol oynamıştır. İlk yüksek sesli ayin Manastır içerisinde yapılmıştır. İç mimari özelliklerinde de freskler dikkat çekmektedir. Yapı içerisinde figürlü freskolar yer almaktadır. İsa’nın göğe çıkışı, Meryem ve Müjde gibi tasvirler burada bulunmaktadır.

Katedral içerisinde yer alan mutfak da oldukça dikkat çekicidir. Yan odalarla bağlantılı bir şekilde inşa edilmiştir. Piramit şeklinde yapılmıştır ve aydınlatılması için kandil yerleri oyulmuştur. Katedral toplamda iki katlı bir şekilde inşa edilmiştir. İçerisinde bir avlusu bulunmaktadır. Geçmiş zamanlarda bu avluda ilk sesli ayin gerçekleştirilmiştir. Aynı şekilde askeri toplantı alanı olarak da kullanıldığı söylenir.

Selime Manastırı’na Nasıl Gidilir?

Selime’de yer alan güzellikleri ziyaret etmek isteyen kişiler Selime’ye nasıl gidilir şeklinde sorular sormaktadırlar. Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı olan beldeye Aksaray’a gidip Nevşehir istikametinde ilerleyerek varılmaktadır. Burası Ankara’dan 250 km, Konya’dan 172 km, İstanbul’dan ise 674 km uzaklıkta bulunmaktadır. Aksaray’dan bu beldeye gelebilmek için Nevşehir istikametinde ilerlemek gerekmektedir. 11 km uzaklık sonrasında sağ tarafta Selime levhası görülecektir. Sapak geçilerek ulaşılan yol üzerinden düz ilerlendiğinde Selime’ye varılmaktadır. Bu beldeye bireysel araç ile birlikte gidilebilmektedir. Yollar oldukça düzgün olduğu için kişiler kendi özel araçları ile bölgeyi ziyarete gidebilmektedirler.

Selime Manastırı Katedral Kilisesi Konumu Yol Tarifi

Selime Manastırı Önemli Ziyaret Bilgileri

Ziyaret edecek kişiler için nerede yemek yenileceği ve konaklama olanakları problem oluşturabilmektedir. Bunun için belde de lokantalar ve oteller yer almaktadır. Selime Katedraline ziyaret gerçekleştirecek kişiler aynı zamanda burada yer alan lokantalarda yöresel lezzetleri tadabilmektedirler. Testi kebabı, sac tava ve ızgara çeşitleri denenebilmektedir. Melendiz Çayı etrafında yer alan bir restorende yemek yenilebilmektedir.

Konaklama için ise Ihlara Vadisi yakınlarında yer alan pansiyon bulunmaktadır. Daha büyük imkanlara sahip olan bir yerde konaklamak isteyenlerin ise Aksaray merkezde bir konaklama yeri ayarlamaları gerekecektir. Binlerce turist her yıl buraya ziyaretlerini gerçekleştirmektedir. Yılın her mevsiminde ziyaret yapılabilmektedir. Yaz ayları bu alanların keyfini çıkarılabilmesi için çok daha uygun olmaktadır.

Selime Manastırı’na giriş yapabilmek için ilk olarak giriş ücreti ödemek gerekmektedir. Manastırın giriş ücreti oldukça ucuzdur. Kişiler Manastıra müze kart ile birlikte giriş yapabilmektedirler. Bu şekilde de ödeme kolaylığı oluşmaktadır. Selime Manastırı ziyaret saatleri çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Yaz ve kış ayları için farklı ziyaret saatleri oluşturulabilmektedir.

Selime Katedrali Kısa Soru Cevap
Selime Katedrali kaç yıllık?

Kapadokya’nın en büyük katedrali olan kilise iki katlı olarak inşaa edilmiş ve tahmini olarak VIII. yüzyıl ile XI. yüzyılları arasında yapıldığı bilinmektedir. Bizler şuanda 2023 yılı olarak 21. yüzyılda olduğumuza göre Selime Katedrali 1200 ile 1300 yıllık diyebiliriz.

Selime Katedrali hangi şehirde?

Selime Katedrali Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı olan beldeye Aksaray’a gidip Nevşehir istikametinde ilerleyerek varılmaktadır. Selime Katedrali tarihi geçmişi ile yıllara meydan okumakta ve Aksaray ilinin en tarihi yeri olarak yıllara meydan okumaktadır.

Ihlara Vadisi giriş ne kadar?

Müze kart ile giriş yapılabileği gibi, Ihlara Vadisi giriş ücreti Kişi Başı 75 tl olarak 2023 yılı için giriş ücreti belirlenmiştir.

Peri bacaları tam olarak nerede?

Peribacaları tam olarak nerde diye sıklık ile soru sorulmaktadır. Kapadokya bölgesi içerisindeki kayadon oyma şapkalı ve şapkasız birçok doğal mağra evlere verilen ad olan Peribacaları, sadece aynı bir bölge de değil kapadokya alanını kapsayan Aksaray Niğde Kayseri ve Nevşehir illerinde yer almaktadır. En yoğun olduğu panorimik fotoğrafları ve doğa yürüyüşleri yapacağınız veya peribacalarının merkezi sayılacak kısım ise Nevşehir bölgesi içerisinde Göreme, Uçhisar, Ortahisar, Ürgüp ilçeleri ve etraflarında yer almaktadır.

Selime Katedrali Kilisesi Fotoğrafları
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.