en
en

Tuz Gölü

Tuz Gölü
5.650

Tuz Gölü ilk kez gidenlerin manzarası ile büyülendiği dünyanın en tuzlu göllerinden biridir. Gölün tuz oranı %32’nin üzerindedir. Van Gölü’nden sonra ikinci büyük göl olmaktadır. Dünyanın en tuzlu göllerinden biri olarak ortaya çıkan Tuz Gölü Türkiye’nin tuz ihtiyacının yaklaşık olarak %40’ını karşıladığı söylenmektedir. Aynı zamanda muhteşem bir beyazlığa sahip olması ile gelip görenleri hayrete düşürmektedir. Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve mutlaka görülmesi gerekli olan nadir bölgelerinden biridir.

Tuz Gölü Turu Gezisi, Tuz Göl Yol Tarifi, Nerede Nasıl Gidilir, Tuz Gölü Efsanesi

Uzunluğu 90 km olan bu gölün genişliği ise 25 km şeklindedir. Muhteşem doğal bir güzellik olması sebebiyle ziyaretçilerini büyülemeye devam etmektedir. Ancak kentleşme nedeni ile su kaybı meydana gelmektedir. Bu nedenle bu doğal güzelliğin gelecek nesiller tarafından görülmeyeceği tahmin edilmektedir. Bölgenin farklı ulaşım yolları kullanılarak bu göle rahatlıkla gelebilmek mümkündür. Bu bölgelere gezi düzenleyenlerin bu gölü de mutlaka görmeleri gerekmektedir. Eşsiz beyaz bir renge sahip olan bu göl nadir bir göldür.

Tuz Gölü Efsanesi

Tuz Gölü özellikleri içerisinde sahip olduğu efsanesi de yatmaktadır. Farklı görünümü ile gelenlerin ilgisini çekmekte olan Tuz Gölü bir de efsaneye sahiptir. Bu efsanesi yıllardır dilden dile geçmiştir. Bu efsane içerisinde Tuz Gölü’nün olduğu yerde çok eskiden kötü ve cimri bir kadının bağlık alanı bulunmakta imiş. Bir gün yaşlı bir derviş yoldan geçerken bu bağı görmüş. Yaşlı kadın o sırada orada kulübesinde çıkrık ile ip sarmakta imiş. Derviş çok susamış ve acıkmış, bu nedenle yaşlı kadından bir salkım üzüm rica etmiş. Ancak kadın cimri olduğu için ona bir bahane uyduruvermiş. “Bu yıl bağım kurudu hiç üzüm vermedi,” demiş. Kadının yalan söylediğini anlayan derviş çok kızmış, “inşallah tuz ile buz olasın,” demiş. “Gelip geçen seni taşlasın, gün yüzü görmeyesin,” diye de eklemiş. Yaşlı kadın tam da o esnada elinde çıkrık ile birlikte taş kesilmiştir. Bağı ise Tuz Gölü’ne dönüşmüştür. Yoldan geçerken taş kesilen bu yaşlı kadını taşlamaları adet olarak devam etmiştir.

Tuz Gölü Canlı Çeşitliliği

Tuz Gölü tur düzenleyecek olanlar buradaki canlı çeşitliliğini gördüklerinde şok olabilmektedirler. Göl burada yer alan tek sulak alanlardan biri olması nedeni ile canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için Tuz Gölü’ne ihtiyacı vardır. Tuz Gölü yüksek oranda tuz içeriyor olması nedeni ile kış aylarında donmamaktadır. Yaban göçmen kuşları için son derece ideal bir barınak görevi görmektedir. Göl kuşlar için tam olarak bir dinlenme, beslenme ve kışlama alanı olabilmektedir. Burada yer alan türler; flamingo, turna, yaban kazı, kılıçgaga, angut, yağmurcunlar, yaban ördekleri şeklindedir. Bu kuşlar için burası en sık kullandıkları uğrak yerlerindendir. Bu kuşlar tuzlu ortamlara alışıklardır ve her birlikte koloniler halinde yaşamaktadırlar.

Tuz Gölü ekolojik bakımdan hassas bitki türleri için de bir yaşam alanı olmuştur. Sayısız kuş türü ile Avrupa’da nesli tükenmekte olan flamingolar için önemli bir habitat niteliğinde olmuştur. Göl çevresinin ıssız olması ve su birikintilerinde kuşların rahatlıkla beslenebilmeleri, gölün hiç donmaması gibi özellikler kuşların yararınadır. Bu nedenle bu canlıların burayı tercih etme sebeplerindendir. Kışın yüzeyin donmaması kuşların burada rahatça yüzebilmelerini sağlamaktadır. İlkbahar aylarında göl içerisinde adalar ve bataklıklar oluşmaktadır. Bu bölgeler Suna, Kırlangıç, Çamurcun, Kocagöz gibi türler için kuluçka yeri olmaktadır. Kuşlar bu bölgeleri kuluçka bölgeleri olarak kullanmaktadırlar.

Tuz ve aynı zamanda kuraklığa dayanıklı olan bitki türleri de burada bulunmaktadır. Burası bu bitki türleri için adeta bir gen bankası olarak değerlendirilebilmektedir. Endemik bitki türü bakımından son derece zengin bir yapıya sahiptir. Dünyada hızlı bir şekilde süregelen iklim değişiklikleri nedeni ile çıkacak felaketlerde burada yer alan endemik bitkilerin genlerinin meyve vereceği düşünülmektedir.

Bu muhteşem canlılara ev sahipliği yapan Tuz Gölü diğer yandan da üzerinde yürüme imkanı da vermektedir. Aynı zamanda çok büyük bir göl olması nedeni ile pek çok noktadan eşsiz bir manzara imkanı tanıyor. Bu sahilde fotoğraf çekmek ve harika anıları ölümsüzleştirebilmek mümkün olabilmektedir. Bölge etrafında yer alan kentleşme ve tuz üzerinden kullanım nedeni ile gölün %85 oranlarında küçüldüğü bilinmektedir. Bu nedenle böyle devam ettiği sürece yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı bilinmektedir. Her ne kadar bu doğal oluşumu kurtarabilmek adına çalışmalar gerçekleştirilse de eninde sonunda bu doğal güzelliğin yok olacağı düşünülmektedir. Gelecek nesillerin bu doğal güzellikten mahrum kalacakları tahmin ediliyor. Ne kadar sürede yok olabileceği hakkında net bir veri yoktur, ancak gelecek nesillere ulaşamayacağı, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı bilinmektedir. Pek çok canlıya ev sahipliği yapan bu doğal güzelliğin yok olmasını önlemek amacı ile çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

Tuz Gölü Gezilecek Yerler

Tuz Gölü turu düzenlemek isteyen kişiler bu büyük gölü ve etrafını gezmelidir. Tuz Gölü ile Hirfanlı barajı arasında Şereflikoçhisar yer almaktadır. Burası kişilerin listelerini uzatabilmektedir. Burada Selçuklu Dönemi’nde yapılmış olan Alaaddin Camii kişilerin ilgisini çekmektedir. Bir diğer gezi noktası da kesinlikle Hirfanlı Baraj Gölü olmalıdır. Göl kıyısında çok çeşitli su sporları yapılabilmektedir. Bu nedenle insanların akın akın ziyaret ettikleri bölgelerden biridir. 2004 yılı itibari ile bakanlık kararı ile turizm bölgesi olarak ilan edilmiş bir bölgedir. Özellikle yaz aylarında burada piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Gölde balık tutabilmek de aynı zamanda mümkündür.

Göl çevresinde yer alan doğal plajlar bulunmaktadır. Bu alanlarda kişiler yaz aylarında istedikleri gibi kamp kurabilmektedirler. Kamp kurulan en popüler köyler Toklumen Köyü, Sıdıklı Köyü, Büyükoba Köyü gibi köylerdir. Buralarda yaz kampı kurmak son derece yaygındır. Tuz Gölü yapılacaklar listesi içerisinde burada yer alan güzellikleri gezmek yer almaktadır.

Tuz Gölü Nerede? Nasıl Gidilir Yol Tarifi

Tuz Gölü Nerede?

Tuz Gölü nerede sorusu gezip, görmek isteyenler tarafından merak edilmektedir. Tuz Gölü İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Tam konum olarak ise Ankara ile Aksaray ve Konya şehirlerinin kesiştiği bölgelerde yer almaktadırlar. Ankara –Aksaray karayolu üzerinde Şereflikoçhisar içesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 

Tuz Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Tuz Gölü son derece geniş bir göldür. Bu nedenle farklı bölgelerine farklı yollar üzerinden ulaşabilmek mümkün olmaktadır. Özellikle yaz aylarında farklı güzergahlar kullanılarak Tuz Gölü yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir. Estetik görünümü sebebiyle dört bir yandan ziyaretçi gelmektedir. Gözün görebildiği en üst noktaya kadar muhteşem bir beyazlığa sahip olan Tuz Gölü günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. En özel alanlar arasında yer alan bu gölü gelecek nesillerin göremeyeceği tahmin edilmektedir.

Tuz Gölü ulaşım için Ankara- Aksaray karayolu kullanılmaktadır. Bu yol üzerinden gölün bulunduğu Şereflikoçhisar ilçesine ulaşabilmek mümkün olmaktadır. Bu ilçeden Tuz Gölü’nün doğu kıyılarını ziyaret etmek mümkün olabilmektedir. Ankara ve Şereflikoçhisar ilçesi arası 150 km mesafeye sahiptir. 1 saat 45 dakika içerisinde göle ulaşılmaktadır. İzmir ile Şereflikoçhisar arası ise 668 km uzaklıktadır. Bu yol üzerinden 8 saatte ulaşım mümkün olabilmektedir. İstanbul ile Şereflikoçhisar arası 597 km mesafedir. 6 saat 15 dakika içerisinde göle ulaşılabilmektedir.

Tuz Gölü Hakkında Kısa Soru Cevap
Tuz Gölü ne ise yarar

Tuz gölü Türkiye Tuz ihtiyacının yüzde kırkını (%40) karşılamakla beraber, Tuzgölünün doğal oluşum ve mineralleri sayesinde çeşitli sağlık ürünleri üretiminde kullanılmaktadır. Doğal güzellik malzemeleri, ayakta oluşan egzema, sevilcelere, kırışıklılara karşı birçok dogal güzellik ürünlerinde hammadde olarak kullanılmaktadır.

Tuz Gölü, su seviyesi

Tuzgölü su seviyesi Dünya kuraklıkları ve küresel ısınma sebebiyle, gölü besleyen nehirlerin akarsuların azalması ve çekilmesi sebebiyle yıllara bağlı olarak gittikçe azalmaktadır. Tuzgölünü son 20 yılını baz alarak okuduğumuz haberlere göre 2024 yılındaki seviyesi yüzde 65 seviyesinde bir çekilme söz konusudur.

Tuz Gölü Hangi ilde

Tuzgölü bulunduğu konum olarak 4 şehrin sınırları içerinde yer alan bir konuma sahiptir. Büyük kısmı Konya il sınırları içerisinde yer almakla beraber,Ankara, Aksaray, Kırşehir sınırları içerinde de bölümleri vardır. Ziyaret edebilceğiniz ve gölün doğal güzelliklerini göreceğiniz en iyi kısımlrı ise Aksaray ilinden hemen sonra Ankaraya bağlı Şereflihisar ilçesi içerisi içerisini tavsiye etmekteyiz. İç Anadolu bölgesinin eşsiz doğal güzellikleri arasında görülmeye değer ve Tuz üretim merkezimizdir.

Tuz Gölü’nde yüzülür mü

Tuz Gölü içerisinde yüzülür mü sorunu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Tuzgölünün yoğun buharlaşması ve içerisindeki tuz oranın yoğun bir şekilde olması sebebiyle Tuzgölünde yüzülecek bir alan yoktur. Tuz gölü yüzmek için uygun değildir. Tuz gölü doğal yürüş alanları ve eşsiz güzelliği ile gezilecek bir alan olarak yüzeyinde yürüyebilirsiniz.

Tuz Gölü suyu neye iyi gelir?

dsafdsfssfs Tuz gölü eşsiz manzarasının yanında suyunun ve içerisinde bulundurduğu mineraller sayesinde bir çok sağlık ürünü üretilmektedir. Tuzgölünün suyu başlıca çamur maskesi sayesinde sivilceye, yüz kırışıklıklarına, masaj kremlerine, saç dökülmelerine karşı 35 farklı doğal sağlık ürününe dönüşmektedir.

Tuz Gölü neden tuzlu?

Tuz gölünün bulunduğu konum ve Gölün içerisindeki gölün altındaki tuzlu su kaynaklarından dolayı ve buharlaşmanın fazla olması nedeniyle gölün içerisinde kristalleşmeler meydana gelmektedir. Buharlaşmanın yoğunlugu ile göl su ağırlıgından daha çok tuz miktarının fazlalığı ile dikkat çekmektedir.

Tuz Gölü neden pembe?

Tuz gölünün renginin değişmesi yaz ayalarında meydana gelmektedir.Güneş etkisinin zararlı ışınlarından korumak için, Tuzgölü kırmızı renkli beta karaten madde üreterek kendisini korumaya almaktadır. Yine gölün kendi doğal oluşumu sayesinde halo bakterileri yaz aylarında fazlalaşmaktadır.Bu özellikler bir araya gelerek gölün rengi açık kırmızımsı pembe arası bir renk almaya başlamaktadır. Yaz aylarında genelde bu renkte orjinal bir doğal güzellik oluşturmaktadır.

Tuz Gölü Fotoğrafları

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.