Kapadokya’nın Zirvesi Uçhisar Kalesi Tarihi, Ulaşımı Nerede Nasıl Gidilir Yol Tarifi
Kapadokya gezilecek yerler konusunda araştırma yapanlar Uçhisar Kalesi’nin mutlaka görülmesi gerektiğini anlayacaktır. Kapadokya zaten her yıl milyonlarca turisti ağırlarken çevredeki pek çok tarihi yapının da ziyaretçi akınına uğradığını söylemek doğru olacaktır. Birbirinden güzel ve büyük balonları, peri bacaları, tarihi kiliseleri, yer altı şehirleri ve vadileriyle eşsiz bir yer olan Kapadokya’nın Uçhisar Kalesi hakkında bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Elbette Kapadokya’ya gelen ziyaretçiler Uçhisar Kalesi başta olmak üzere Göreme Açık Hava Müzesi, Kaymaklı Yer altı şehri, Güvercinlik Vadisi, Aşk Vadisi, Zelve Vadisi ve Derin kuyu yer altı şehri gibi yerleri de mutlaka görmelidir.
Uçhisar Kalesi, Nevşehir Kapadokya bölgesinde olan Uçhisar Kasabasındadır. Şehir merkezine 7 km uzaklıkta olan bu kaleye ayrıca merkezde meteris durağından hareket eden her saat başı ve yarımlarda hareket eden otobüslerle de ulaşılabilir. Nevşehir Havalimanı üzerinden kaleye ulaşmak isteyenler ise ortalama 1 saatlik yolculukla ulaşabilirler. Havalimanı önünde duran shuttle minübüslere binerek uçhisar kalesine 5 dk yürüme mesafesinde inebilirsiniz. Uçhisar bölgesi, Kapadokya’nın eşsiz manzarasını görmek için çok ideal bir bölge olduğu için bazı kısımları yürüyerek geçilecektir. Çok sayıda basamağın ardından kalenin tam tepesine çıkarak Kapadokya’yı seyretmeye başlayabilirsiniz. Uçhisar rakım olarak bölgenin en yüksek olduğu bir bölgedir. Birde siz Uçhisar kalesine çıkarak bölgeye tamamen hakim olacaksınız demektir. Kapadokya’nın zirvesi olarak bilinen kaleden eşsiz bir manzara sizleri beklemektedir.
Uçhisar kalesi Yol tarifi
Uçhisar kalesinin farklı bir özelliği her çekimimizde daha farklı güzel etikleci bir duruşu ile gözlerimizi almaktadır. Doğanın kendisi olan kale güneşli yağmurlu çekimlerin hepsindie özel görüntüsü ile bizleri kendine hayran bırakmaktadır.
Uçhisar bölgesi, Kapadokya’yı en güzel şekilde seyredeceğiniz yerler arasındadır. Çünkü bu bölgenin en yüksek yerinde konumlanan Uçhisar Kalesi’nden ayrıca havalanan balonları da seyredebilirsiniz.
Milattan önce 17. yüzyılda Roma İmparatorluğu’na geçen Kapadokya bölgesindeki Uçhisar Kalesi’nde çok sayıda kilise, mahzen ve hücre bulunmaktadır. Ayrıca Hristiyan keşiş ve rahiplerin birbirinden farklı çalışmaları da duvarlara yansımıştır. Bizans Dönemi’nden günümüze kadar ayakta kalmayı başaran bu yapıların barınma ve savunma amacıyla kullanıldığı biliniyor.
Uçhisar Osmanlı Dönemi
Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle birlikte Kapadokya’nın Uçhisar bölgesinde çok sayıda beylik ve devlet hüküm sürmüştür. Selçuklu Devletinin ardından Osmanlıların da barınma ve korunmak amacıyla kullandığı Uçhisar’da o dönemin nüfusu 3000 olarak belirtilmektedir. Ayrıca Selçuklu zamanında bu bölgede çok sayıda yer altı şehri inşa edilmiştir. Sığınaklar, tüneller, mahzen ve odalar ile gizli yollar, Uçhisar Kalesi’nin ne kadar önemli bir tarihe şahitlik ettiğini göstermektedir.
Kale’nin bazı bölgeleri yıkılsa da ayakta kalmayı başaran çok sayıda yeri görülmeye değerdir. Kalenin hemen dışında yer alan merdivenlere varmak için tünel ve mağaralardan geçmeniz gerekiyor. Ardından çok yüksek basamakları tırmanacak ve artık Kapadokya’nın hiçbir yerden görülemeyen muhteşem manzarasına şahitlik edeceksiniz. Uçhisar Kalesi’nin yüksekliği 1.350 metre olduğu için peri bacaları ile beraber birçok yapı da buradan görüntülenmektedir.
Gün batımında en güzel manzaraları sizlerle paylaşan Uçhisar Kalesi’nin iki bölümü bulunuyor. Çavuşun Kalesi ve Ağanın kalesi olarak adlandırılan bu bölümlerden Hasan Dağı, Ortahisar Kalesi, Güvercinlik Vadisi, Avanos ve Göreme Milli Parkı görülebiliyor.
Uçhisar Kalesinin Bulunduğu Uçhisar Kasabası Belediyesi’nin Sitesi
Uçhisar Kalesi dışında bu bölgede görmeniz gereken diğer yerler;
- Güvercinlik Vadisi
- Cevizli
- Tığraz Kalesi
- Karakale
Kale’nin kuzeyinde yer alan Cevizli, çok sayıda hediyelik eşya dükkanın bulunduğu bir yerdir. Ayrıca şapkalı peri bacalarını görmek isteyenler de burayı ziyaret edebilir.
Göreme Milli Parkı’ndan bahsedecek olursak, tarihi kiliseleriyle ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır. Güvercinlik vadisi, üzerinde konaklayan binlerce güvercinle tüm dikkatleri üzerine çekerken, bölgenin en büyük ikinci kalesi olan Tığraz Kalesi de çok sayıda geçit, mahzen ve yer altı şehrinden oluşmaktadır.
Uçhisar bölgesinde çok sayıda butik otel bulunuyor. Kısıtlı bir bütçeyle bölgeye gelenler bu otellerde konaklayabiliyor. Ayrıca muhteşem bir manzaraya eşlik edebileceğiniz otellerin de Uçhisar’da olduğu unutulmamalıdır. Uçhisar Kalesi’nin eteklerinde sıralanan bu oteller gerçekten tarihi havasını yitirmeden ziyaretçileri ağırlamaya devam etmektedir.
Giriş ücreti tam ve öğrenci bilet olarak iki farklı şekilde satılmaktadır. Öğrenci için 2024 yılında tam bilet 80 TL, öğrenci bileti 50 TL olarak belirlenmiştir. özel aracınız ile kalenin en yakınlarına gelmek isterseniz Oto park ücreti olarakta 10 Tl olarak belirlenmiştir. Aracınızı biraz aşağıya bırakıp 200 metre yüreyerekte kalenin girişine ulaşabilirsiniz.
1389 yılında ıı. Beyazıt dönemine dek gelmektedir. Kayseri beyinin kardeşi olara bilinen Uçhisar Bey ‘i Osmanlı Beyliğinin II. Beyazıt ile bölgeye gelmesi ile Uçhisar Bey’inin teslim olması ile Uçhisar kaleside otomatik olarak feth edilmiş olmaktadır. Kaleyi feth eden II. Beyazıt olmuştur.
Uçhisar kalesinin oluşumu sürecei M.Ö.1.yüzyıllarında oluşum sürecinin başlaması ve son halini bulma süreci M.Ö.6. yüzyıla kadar sürmüştür. 2000 yıldan fazla tarihi geçmişi andıran Bölgenin doğal gökdeneli olarak kabul edilmektedir. Doğal oluşumuile yüzyıllarak dimldik meydan okuyan bir güzellik olarak durmaktadır.
Kültür Bakanlığına bağlı Tüm müze ve kiliselerin hepsinde geçerlidir. Belediyelere bağlı gezi alanları ve Göreme açıkhava müzesi içerisindeki Karanlık kilise harici Müzekart bir çok yerde geçerli ve aktif şekilde kullanılmaktadır. Uçhisar belediyesine bağlı olduğu için Müzekart Kale girişi için geçerli değildir.
Uçhisar Bölgesini gelip görerek kendi iç yaşam içerisinde farklı yeme içme özellikleri ile ön plana çıkıyor olsada, Uçhisar dediğimizde kalesi ve Güvercinlik Vadisi Uçhisar dediklerinde ilk akla gelen iki yer olarak öne çıkmaktadır. Uçhisarın en meşhur yeri Uçhisar Kalesi ve Güvercinllik vadisindeki süslü ağaçlar olarak bilinmektedir.
Bölgenin en hakim tepesi olan yer Uçhisar kalesidir. Kale’nin yüksekliği güney taraftan bakınca 50 metreden fazla kuzeyden bakınca 100 metreden fazla bir yüksekliğe sahiptir. Kalesinin alt yolundan bakıldıgında bu yükseklik 200 metreden daha fazla görünebilmektedir. Uçhisar kalesinin yüksekliğinden dolayı kalenin uçhisar beldesinin yeni sloganı Kapadokya’nın Zirvesi olarak geçmeye başlamıştır.
Uçhisar kalesinden Gün Doğumunu ve Gün batımını izleminizi Tavsiye ederiz. Doğanın Eşsiz güzelliğini yeniden keşfetmiş gibi olacaksınız.
4. yüzyılda yapılan ancak Bizans ve Roma döneminde de aktif olarak kullanılmakta Olan Uçhisar Kalesi’nin yüksekliği 70 metre civarındadır. Kalenin en üstüne çıkabilmek için yaklaşık 200 merdiven çıkmanız gerekecektir. Her ne kadar yorucu bir yolculuk olsa dahi kalenin en üst noktasına çıktığınızda karşılaşacağınız manzara buna değecektir.
Uçhisar Kalesi’ni yalnızca ziyaret saatleri içerisinde gezebileceğinizi unutmamalısınız. Yaz ya da kış olduğu fark etmeksizin ziyaretler sabah saat 9.00’da başlamaktadır. Ancak yaz aylarında 19.00’ da sonlanan ziyaretler kış aylarında 17.00 ile 18.00 arasında sona ermektedir.
Uçhisar Kalesi’ne giriş ücretleri yıllara göre değişiklik göstermektedir. Kapadokya’daki pek çok bölgenin aksine bu kalede müze kart geçerli değildir.
Kapadokya ya geldiyseniz eğer, uçhisarın kalesine çıkıp sessizliği manzaranın güzelliğini harika bir ortamı yaşamalısınız diyorum.
Uçhisar kalesi inanılmaz güzellikteymiş. Tepeden izlemelisiniz. Doğal gökdelen yaa